De toekomst van de British Darts Organisation (BDO) hangt aan een zijden draadje. Voormalig Lakeside-kampioen Scott Mitchell meldt op Twitter dat er een kans is dat de bekende dartbond in februari niet meer bestaat.

Het rommelt al een tijdje binnen de bond. De populariteit onder de fans daalt, het prijzengeld wordt minder en bovendien heerst er chaos in bestuurlijke kring. Zo dreigden enkele BDO-spelers de World Masters te boycotten. Dat werd – op wat uitzonderingen na – uiteindelijk voorkomen. Datzelfde toernooi draaide uiteindelijk uit op een fiasco door geknoei met de lotingen en een tegenvallende opkomst vanuit het publiek.

Door gebrek aan sponsoring moet de BDO het prijzengeld uit de eigen toch al geringe geldkas halen. Naar verluidt hebben spelers hun verdiende geld nog steeds niet ontvangen. Een faillissement dreigt en volgens Mitchell is er nog weinig tijd om de problemen op te lossen.

”De voorzitter (Des Jacklin, red.) heeft aan de spelers gemeld dat als het in de O2 niet goed gaat, de BDO in februari mogelijk niet meer bestaat”, schreef Mitchell in een inmiddels verwijderd bericht op Twitter. Met de O2 doelt de Engelsman op de nieuwe speellocatie van het BDO-wereldkampioenschap. Dit toernooi wordt voor het eerst sinds 1985 niet op de Lakeside in Frimley Green gespeeld.

Bron: Twitter

Kleermaker haalt hard uit naar BDO-voorzitter

Eerder deze week werd voorzitter Jacklin flink onder vuur genomen door Martijn Kleermaker, die als analist aan tafel zat bij RTL7darts. De Harderwijker wees onder meer op de wantoestanden tijdens de World Masters, waarvoor Kleermaker zelf bedankte voor deelname.

”De open-toernooien worden georganiseerd door de desbetreffende bonden, dat gaat gewoon prima. Het pijnpunt binnen de BDO ligt vooral binnen de televisietoernooien (BDO World Trophy, World Masters en het WK)”, zo stak The Dutch Giant van wal.

”De World Masters was één grote catastrofe. Ik weet niet wat die voorzitter van ons allemaal aan het doen was, maar dat was echt absurd. Bij de vrouwen waren vijftien fake-namen aan de loting toegevoegd, zodat zijn eigen vrouw geseed kon zijn. Zij moest dan ook toevallig nog in de eerste ronde tegen zo’n ”nepspeler” spelen.”

”Ik was er zelf niet, bewust niet. Destijds had ik gezegd dat ik geen vrij kon krijgen van mijn werk, maar ik had er gewoon geen zin in. Ik denk dat er heel veel vanuit de BDO Q-School gaan gooien. Van Richard Veenstra wist ik het al, want wij reizen samen. Van de Nederlanders weet ik dat veel spelers het overwegen om te gaan, omdat het spelplezier op deze manier bij de BDO minder wordt. Je kan het er echt super mooi en super leuk hebben (bij de BDO, red.), maar dan is het wel belangrijk dat die belangrijke toernooien goed geregeld zijn”, aldus Kleermaker.

Evert Zomer

Foto: Evert Zomer

Tags:

Author: Pieter Verbeek