(INTERVIEW) Raman blikt tevreden terug op WDF-WK, maar baalt ook: 'Jammer dat één mindere wedstrijd meteen werd afgestraft'

Brian Raman was vorige week actief op het WDF-WK. The Riddler ging er in de kwartfinales onderuit tegen Richard Veenstra en richt vanaf nu zijn blik volledig op de PDC.

Raman beëindigde het vorige jaar als nummer één op de wereldranglijst van de WDF. Normaal gezien zou hij begin januari dan ook als eerste reekshoofd starten op het WDF-WK. Vanwege de pandemie werd dat WK echter verplaatst naar begin april. Eén probleem: Raman had inmiddels een PDC Tour Card veroverd en dat betekent dat je niet meer in een andere bond mag spelen. Gelukkig zegevierde het gezond verstand en kwamen de WDF en de PDC tot een akkoord om eenmalig een uitzondering toe te staan, zodat spelers met een Tour Card, die zich eerder hadden geplaatst voor het WDF-WK, toch mochten deelnemen.

De 25-jarige Belg maakte daar dankbaar gebruik van en was vorige week dus actief in de legendarische Lakeside Country Club in het Engelse Frimley Green. “Het was leuk om eens op hét Lakeside-podium te staan, ik heb goed gegooid. Jammer genoeg werd mijn mindere wedstrijd in de kwartfinales meteen afgestraft”, zegt Raman in gesprek met Dartsnieuws.com.

Raman had dan ook het gevoel dat er meer had ingezeten. “Absoluut! Als je het toernooi globaal bekijkt, dan zie je dat er spelers zijn die minder gooiden en zij komen daar mee weg. Mijn mindere partij zorgde ervoor dat het toernooi meteen stopte voor mij. Anderzijds moet ik ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat de verantwoordelijkheid daarvoor volledig bij mezelf ligt. Ik had mijn kansen maar moeten benutten om door te gaan.”

Vlekkeloze organisatie

Na het verdwijnen van de BDO was dit de eerste maal dat de WDF het WK organiseerde. “Dit WK verliep vlekkeloos! Het werd snel duidelijk dat ze alles goed hadden voorbereid, achter de schermen verliep alles heel professioneel en was het bijzonder goed georganiseerd. Ook de interviews verliepen bijzonder vlot. Ik heb geen enkele hindernis ondervonden dit jaar, dat was twee jaar geleden wel wat anders toen rond heel het WK vraagtekens hingen en het tijdens het toernooi constant stressen geblazen was bij de organisatie. Dikke pluim dus voor de WDF!”

De Lakeside wordt vaak omschreven als 'The Home of World Darts'. “Zoals veel mensen droomde ik als kind ervan om daar ooit te mogen staan. Ik heb dit jaar die kans gekregen en snap waarom mensen het een iconische locatie vinden. De sfeer is subliem, het geeft een apart gevoel om daar het podium op te gaan en je match te spelen.”

Ondanks het akkoord tussen PDC en WDF waren er toch twee (Mario Vandenbogaerde en Ross Montgomery) van de zeven spelers met een Tour Card die de uitnodiging om deel te nemen aan het WK afwezen. “Zelf heb ik dat nooit overwegen”, zegt Raman. “Ik heb de WDF-Tour gedaan om mij daarvoor te plaatsen en normaal zou het WK plaatsvinden voor Q-School, dus had ik er sowieso gestaan. Nadat ik mijn Tour Card behaalde had ik me er in eerste instantie wel bij neergelegd dat ik het WK niet mocht spelen. Maar toen ik door de uitzonderingsmaatregel opnieuw werd uitgenodigd, vond ik dit een unieke kans die ik met beide handen heb aangenomen!”

Verschil in professionaliteit en prijzengeld

Raman speelde begin dit jaar al enkele Pro Tours bij de PDC en is dus uitstekend geplaatst om het verschil tussen toernooien bij de PDC en de WDF in te schatten. “Vooral het gedrag van de spelers en de professionaliteit van de organisatie zijn een wereld van verschil. Bij de WDF zit men nog samen aan tafel te praten en te lachen tot vijf minuten voor de wedstrijd. De organisatie doet zijn best, maar elk toernooi heeft een andere wedstrijdleiding, waardoor dit niet altijd even vlekkeloos verloopt. Bij de PDC stoomt iedereen zich op zijn eigen manier klaar om aan het toernooi te starten. Je voelt direct een hele andere (professionelere) sfeer als je op de locatie binnenkomt en de organisatie is altijd tiptop in orde. Ook ligt het prijzengeld veel hoger bij de PDC dan bij de WDF.”

Tot slot vroegen we Raman nog naar zijn doelen voor de rest van het jaar. “Ik wil gewoon op elk toernooi mijn uiterste best doen. Me plaatsen voor Ally Pally zou de kers op de taart zijn!”

Lees meer over:
interview Lakeside WDF Brian Raman

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties