Gary Anderson betracht geduldigheid bij zijn volledige terugkeer op het PDC-circuit na herstel van zowel een rug- als elleboogblessure.

De Schot kon door fysieke malheur niet meedoen aan de Masters en Premier League Darts. Afgelopen weekend maakte Anderson zijn eerste televisie-optreden sinds de UK Open in maart. Samen met Peter Wright bezorgde hij Schotland de eindzege op de World Cup of Darts.

Anderson vertelt in gesprek met de PDC over zijn langdurige blessurestrijd in 2018. ”Ik weet niet hoe ik met zoveel pijn heb weten te spelen. Daarmee heb ik mezelf verrast”, zegt de tweevoudig wereldkampioen doelend op zijn drie televisietitels vorig jaar.

”Mijn rugproblemen begonnen ver voor het WK Darts, toen de pijn het ergst was. Ik bleef mezelf volhouden dat de pijn wel weg zou gaan. Maar in plaats daarvan werd het steeds erger. Ik dwong mezelf om verder te spelen, maar het voelde niet goed. Ik kon niet naar mijn mogelijkheden spelen en dat was soms enorm frustrerend.”

Eind januari besloot Anderson dat het genoeg was. ‘The Flying Scotsman’ meldde zich af voor de Masters in de hoop wel mee te doen aan de Premier League. Dat lukte niet, waardoor de huidige nummer drie van de wereld wekenlang thuis zat.

”Dat was de beste beslissing die ik had kunnen maken. Ik had het niet volgehouden om negen of zestien weken te spelen. Nu heb ik thuis tijd kunnen doorbrengen met mijn kinderen, in de tuin en lekker kunnen vissen.”

”Ik vond het heerlijk om tijd te hebben om mezelf weer in orde te krijgen. Ik ben enorm blij met wat de osteopaat en fysiotherapeut hebben gedaan. Ze hebben wonderen verricht en mij geholpen.”

Voorbeeld van de jonge talenten volgen

Tussen zijn blessures door speelde Anderson dit jaar vier Pro Tour-toernooien. De Schotse darter slaagde er niet in om bij deze vloertoernooien de laatste zestien te halen. Anderson beseft dat hem een zware taak wacht om terug te keren in zijn vorm van begin 2018.

”Er is nog een lange weg te gaan om weer in vorm te komen. Het wordt lastig om weer volledig scherp te geraken, maar ik ga ervan genieten. Zolang het plezier blijft, ga ik door met darten.”

”Het lichaam is in orde nu. Het hangt nu van mij af, ik moet gaan trainen. Petje af voor alle jonge talenten die elk weekend darten en bij terugkeer direct weer gaan trainen. Ik zal mij bij hen moeten voegen om terug te keren op mijn oude niveau.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags:

Author: Pieter Verbeek