VERGETEN DARTER: André 'The Quiet Man' Brantjes reikte bij zijn WK-debuut meteen tot de kwartfinales'

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Nederlander André Brantjes.

André Brantjes werd op 29 november 1958 geboren in Rotterdam. De Nederlander was het grootste gedeelte van zijn carrière actief in het soft tip darts. En niet zonder succes, hij werd maar liefst viermaal Europees Kampioen en drie keer wereldkampioen.

Van soft tip naar steel tip

In 2003, hij was dan al 45, liet Brantjes een eerste keer van zich spreken in het steel tip darts door de finale te bereiken van het German Open, die hij verloor van Ted Hankey. Datzelfde jaar won hij wel de Spring Cup door in de finale de Belg Erik Clarys te vloeren.

Brantjes won in 2004 opnieuw de Spring Cup en bereikte op het Finse Open de kwartfinales. Genoeg om een uitnodiging te versieren voor de International Darts League, destijds een groot Nederlands tv-toernooi. In de poulefase verloor hij in Zoetermeer van de Schot Gary Anderson, maar dankzij zeges tegen Mario Robbe en Martin Adams wist hij zich wel te plaatsen voor de tweede poulefase. Na een overwinning tegen Jarkko Komula en nederlagen tegen Tony David en Ted Hankey was zijn avontuur echter ten einde.

WK-debuut

In 2005 wist Brantjes zich voor de eerste en ook enige keer uit zijn carrière te plaatsen voor het BDO-WK. In de Lakeside Country Club zorgde hij in de eerste ronde voor een verrassing door zijn landgenoot Co Stompé met 3-2 uit te schakelen. Een ronde later moest verrassend genoeg ook Mervyn King met 3-2 het onderspit delven tegen Brantjes. In de kwartfinales was hij echter met 5-1 kansloos tegen Simon Whitlock.

Nog in 2005 was Brantjes opnieuw van de partij op de International Darts League, waar opnieuw de tweede ronde zijn eindstation was. Een jaar later maakte hij zijn laatste internationale optreden op de Winmau World Masters, waar hij meteen in de openingsronde onderuit ging. De inmiddels 63-jarige Brantjes geniet intussen al jarenlang van zijn dartspensioen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties