VERGETEN DARTERS: Robert 'The Magician' Wagner tovert al een tijdje niet meer

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Noor Robert Wagner.

Robert Wagner werd op 14 juni 1965 geboren in Wenen. Later zou hij echter niet voor Oostenrijk, maar wel voor Noorwegen uitkomen. Wagner deed voor het eerst van zich spreken toen hij zich via het kwalificatietoernooi wist te plaatsen voor het BDO-WK 2003. In de openingsronde zorgde hij in de Lakeside Country Club voor een verrassing door de Engelsman Gary Robson met 3-1 te vloeren. In de tweede ronde was de Belg Erik Clarys echter met 3-0 te sterk.

Door zijn goede prestaties op het BDO-WK mocht hij later dat jaar ook aantreden op twee Nederlandse toptoernooien. Op de International Darts League en de Finder Masters geraakte hij echter niet door de groepsfase. Wagner verzamelde op de internationale toernooien wel genoeg punten om in 2004 rechtstreeks gekwalificeerd te zijn voor het BDO-WK. In de openingsronde was hij daar met 3-2 te sterk voor Co Stompé, maar de tweede ronde was opnieuw zijn eindstation na een 3-1 nederlaag tegen ex-wereldkampioen John Walton.

Halve finales op Dutch Open en Winmau World Masters

2008 was het beste jaar uit de carrière van Wagner. In het begin van het jaar bereikte de Noor de halve finales op het Dutch Open, waar hij verloor van de latere winnaar Robert Thornton. Na winst op het Norway National Championship trok hij boordevol vertrouwen naar de Winmau World Masters. Na overwinningen bij de laatste zestien tegen Gary Anderson en bij de laatste acht tegen Joey ten Berge, ging hij uiteindelijk in de halve finales onderuit tegen Scott Waites.

Begin 2010 speelde Wagner het laatste BDO-WK uit zijn carrière. In de eerste ronde zorgde hij voor een echte stunt door de als achtste geplaatste Engelsman Alan Norris met 3-2 te verslaan. In de tweede ronde was Wagner na een echte thriller met 4-3 te sterk voor Brian Woods, maar in de kwartfinales moest hij met 5-1 zijn meerdere erkennen in Tony O'Shea.

Uithaal richting BDO

In 2012 veroorzaakte Wagner controverse door tijdens een PDC-toernooi van de Scandinavian Darts Organisation uit te halen naar de BDO. Wagner werd voor zijn uitlatingen zelfs geweigerd om deel te nemen aan de Winmau World Masters later dat jaar.

Wagner nam in 2014 deel aan de European Championship, zijn enige deelname aan een gerankte PDC-major, maar verloor meteen bij de laatste 32. In 2014, 2015 en 2016 nam hij met Noorwegen ook deel aan de World Cup of Darts, maar nadien verdween Wagner van het grote toneel. Op intussen 56-jarige leeftijd lijkt zijn carrière dan ook verleden tijd.

Lees meer over:
PDC vergeten darter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties