VERGETEN DARTERS: De korte maar succesvolle carrière van Ritchie Davies

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Als eerste komt de Welshman Ritchie Davies, verliezend WK-finalist in 2003 bij de BDO aan bod.

In 1992 maakte de dan 21-jarige Ritchie Davies zijn debuut op een groot podium toen hij de laatste zestien wist te bereiken op de Winmau World Masters. Toch zou het nog vijf jaar duren vooraleer hij debuteerde op het BDO-WK. In de legendarische Lakeside Country Club ging hij in de openingsronde met 3-0 onderuit tegen de Belg Leo Laurens.

De carrière van de Welshman was echter gelanceerd en in 1997 won hij met de Swedish Open zijn eerste grote titel. Mede daardoor mocht hij opnieuw naar Lakeside trekken maar opnieuw liep het in de openingsronde mis, ditmaal was Colin Monk met 3-1 te sterk. Ook van 1999 tot 2003 was hij telkens aanwezig op het WK, in 2000 raakte hij door een zege tegen Les Wallace voor het eerst voorbij de openingsronde maar stuitte dan opnieuw op Monk. Een jaar voordien was hij bij de WDF wereldkampioen pairs geworden aan de zijde van Richard Herbert.

WK-finale

'Lamb Chop', want zo luidde zijn bijnaam, trok gezien zijn matig WK-parcours tot dan toe dan ook met bescheiden verwachtingen naar het BDO-WK 2003. Nadat hij in de openingsronde de maat nam van de Nederlander Albertino Essers zorgde hij in de tweede ronde voor een grote stunt door ex-wereldkampioen John Walton uit te schakelen. In de kwartfinales versloeg hij met Tony David nog een ex-wereldkampioen en nadat hij in de halve finales met 5-2 de maat nam van Gary Anderson stond Davies zowaar voor het eerst in de WK-finale. Ondanks de aanmoedigingen van vrouw, kinderen én een horde Welshe fans moest hij daarin met 6-3 het onderspit delven tegen Raymond van Barneveld.

Korte carrière

De dag na die WK-finale moest Davies echter alweer vroeg uit de veren om zijn job als computerprogrammeur uit te voeren. Dat was ook mede de reden dat we nadien amper nog iets van hem hoorden. In 2004 bereikte hij wel nog de kwartfinales op het WK maar nadat hij op de Winmau World Masters bij de laatste 64 verloor van de Fin Jarkko Komula besloot hij op amper 33-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière te zetten omdat het werkleven niet meer te combineren viel met een dartscarrière. Zo bleef de teller uiteindelijk op zes toernooizeges steken.

Lees meer over:
BDO

Plaats reactie

666

0 reacties