Rob Cross heeft het WK Darts 2018 gewonnen. De nieuwe dartssensatie liet Phil Taylor compleet kansloos in diens allerlaatste wedstrijd ooit. Cross versloeg de 16-voudig wereldkampioen met 7-2 in sets.

De 27-jarige darter uit Hastings leek allerminst last te hebben van zenuwen in zijn allereerste poging om de wereldtitel te bemachtigen. Met een 12-darter en twee 14-darters trok Cross de eerste set naar zich toe.

Cross deelde vervolgens een eerste forse tik uit door set twee met een schitterende 167 finish te winnen. Daar bleef het niet bij, want in de derde set deelde de Engelsman nog een dreun uit aan zijn afzwaaiende landgenoot. Cross wierp 153 uit voor een 3-0 voorsprong in sets.

Vlak voorafgaand aan de derde onderbreking lukte het Taylor eindelijk om op het scorebord te komen. ‘The Power’ hield zijn eigen leg met een 151 check-out en brak zijn opponent met een 14-darter.

Het lukte Taylor echter niet om de spanning helemaal terug te brengen. De dartslegende leek dat in eerste instantie wel te doen, maar Taylor miste dubbel 12 voor een negendarter. Cross profiteerde en hield zijn eigen leg met een 83 finish. Met een 11-darter brak hij daarna Taylor, om vervolgens met een 14-darter de vijfde set binnen te hengelen.

‘Voltage’ denderde daarna door met 3-0 setwinst in set zes voor een 5-1 voorsprong. Taylor won vervolgens een leg via een 123 finish, maar zag ook deze set naar Cross gaan die 84 uitgooide om op één set van de eindzege te komen.

In de achtste set deed Taylor een ultieme poging om iets goed te maken van zijn achterstand. De 57-jarige Brit brak zijn dertig jaar jongere landgenoot met een 11-darter en haalde de set via dubbel 16 binnen met 3-0.

De negende set van deze WK-finale werd dan daadwerkelijk de laatste set uit de carrière van Taylor. Via tops kwam Cross op 1-0, die vervolgens met een 13-darter de Engelse grootmeester brak voor een 2-0 voorsprong. Op schitterende wijze haalde Cross vervolgens de wereldtitel binnen. ‘Voltage’ vond tweemaal triple 18 en besloot via dubbel 16 om met een 140 finish zichzelf te kronen tot wereldkampioen.

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek