Rob Cross staat in de finale van het WK Darts 2018. De Engelsman won in de halve finale met 5-6 van Michael van Gerwen. Het werd een prachtige partij, waar van alles in zat. Met Phil Taylor als andere finalist krijgt dit WK geen absolute droomfinale, maar ongetwijfeld een finale die we niet snel zullen vergeten.

In de eerste vier sets van de wedstrijd leek het alsof beide heren voor het eerst op een podium stonden. Het was niet goed wat ze lieten zien en de spanning leek een grote rol te spelen. Na de eerste vier sets stond het wel ‘gewoon’ 2-2 in sets. Het eerste echte spektakel kwam in de vijfde set, waarbij Cross met een 161-finish zijn eigen set wist te houden: 2-3.

Na de vierde pauze leek de regerend wereldkampioen de turboknop gevonden te hebben: hij pakte de zesde set met liefst drie legs op rij. Cross sloeg met gelijke munt terug, maar dat deed Van Gerwen dan ook weer: 4-4. In de negende set leek Van Gerwen op weg naar een achterstand, maar een magische elfdarter bracht hem de 5-4 voorsprong.

Van Gerwen had in de tiende set meerdere kansen om er 2-2 in legs van te maken en zo een leg voor de wedstrijd te krijgen, maar in plaats daarvan werd het 1-3 voor Cross en dus 5-5 in sets. Daarin lieten de heren elkaar niet los uit de houdgreep en bij 2-2 in legs kwam de verlenging er aan te pas.

Bij een stand van 5-4 in legs kreeg Van Gerwen liefst vijf pijlen op de wedstrijd, maar hij miste ze alle vijf. Het bullen wees uit dat Cross aan de sudden death-leg mocht beginnen. Dat bleek het voordeel van de Engelsman, die een geweldige wedstrijd heeft gegooid.

Tags: | |

Schrijver: Joris Verwijst