Het 32-koppige deelnemersveld voor de World Matchplay 2019 is bekend. Vijf Nederlandse darters mogen de reis naar Blackpool maken voor één van de belangrijkste toernooien op de PDC-kalender, dat van 20 tot en met 28 juli op het programma staat.

Tweevoudig toernooiwinnaar Michael van Gerwen voert het deelnemersveld aan. De kampioen van 2015 en 2016 is de nummer één van de plaatsingslijst in Blackpool. Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert en Vincent van der Voort hebben zich via de Pro Tour gekwalificeerd voor de World Matchplay. Zij behoren tot de zestien ongeplaatste spelers en krijgen dus op papier een zwaardere loting.

Noppert is één van de zeven debutanten tijdens de 26ste editie van de World Matchplay. Nathan Aspinall, Krzysztof Ratajski, Ricky Evans, Glen Durrant, Chris Dobey en Jamie Hughes zijn de andere zes spelers die hun eerste opwachting gaan maken in de Winter Gardens. Aspinall behoort vanwege zijn UK Open-titel zelfs tot de spelers met een beschermde status bij de loting.

Danny Noppert debuteert dit jaar op de World Matchplay

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Op voorhand lastige route voor Van Gerwen

De bovenkant van het toernooischema lijkt op voorhand iets zwaarder te zijn dan de onderste helft. Adrian Lewis is het zestiende reekshoofd op de World Matchplay, wat betekent dat ‘Jackpot’ mogelijk de tegenstander van Van Gerwen is in de tweede ronde. In de kwartfinale zijn James Wade en Mensur Suljovic de mogelijke tegenstanders van Mighty Mike. Michael Smith, Dave Chisnall, Gary Anderson en Nathan Aspinall zijn de andere grote namen aan deze kant van het toernooischema.

Rob Cross is als tweede geplaatst in de Winter Gardens en treft mogelijk Darren Webster bij de laatste zestien. Cross zit in hetzelfde kwart als Gerwyn Price, waardoor zij elkaar in de kwartfinale kunnen tegenkomen. Peter Wright en Daryl Gurney zitten in het onderste kwart van de loting.

Anderson verdedigt titel in Blackpool

Vorig jaar werd de World Matchplay gewonnen door Gary Anderson, die na een bloedstollende finale met 21-19 te sterk was voor Mensur Suljovic. Dit was de langste finale ooit in de historie van dit prestigieuze evenement.

Jeffrey de Zwaan kende tijdens de afgelopen editie zijn grote doorbraakmoment. In de eerste ronde van de World Matchplay 2018 stuurde ‘The Black Cobra’ topfavoriet Michael van Gerwen naar huis met een 10-6 overwinning. Vervolgens moesten ook Adrian Lewis en Dave Chisnall het hoofd buigen voor De Zwaan. In de halve eindstrijd won Anderson met 17-12 van de Leidschendammer.

Jeffrey de Zwaan zorgde vorig jaar voor een stunt tegen Michael van Gerwen op de World Matchplay

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Van Barneveld en Huybrechts grootste afwezigen op World Matchplay

In vergelijking met vorig jaar zijn Raymond van Barneveld, Kim Huybrechts, Steve West, Kyle Anderson, Jelle Klaasen, Steve Lennon en Richard North dit jaar niet meer van de partij.

Van Barneveld was sinds zijn overstap naar de PDC in 2006 altijd aanwezig in de Winter Gardens. In zijn laatste jaar als professioneel darter komt er echter een einde aan deze reeks. De vijfvoudig wereldkampioen verdiende niet genoeg prijzengeld op de Pro Tour-toernooien om deelname af te dwingen. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Kim Huybrechts. De Belgische darter ontbreekt voor het eerst sinds 2011 op de World Matchplay.

Deelnemersveld World Matchplay 2019

Top-16 PDC Order of Merit: Michael van Gerwen, Rob Cross, Daryl Gurney, Gary Anderson, Michael Smith, Peter Wright, Gerwyn Price, James Wade, Mensur Suljovic, Ian White, Simon Whitlock, Dave Chisnall, Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Darren Webster en Adrian Lewis

Top-16 Pro Tour Order of Merit: Krzysztof Ratajski, Ricky Evans, Glen Durrant, Joe Cullen, Steve Beaton, Jermaine Wattimena, Jamie Hughes, Jeffrey de Zwaan, Chris Dobey, Stephen Bunting, Danny Noppert, Max Hopp, Mervyn King, John Henderson, Keegan Brown en Vincent van der Voort

Tags: , , , , ,

Author: Pieter Verbeek