Michael van Gerwen heeft maandag de dagzege gepakt op de derde dag van de PDC Autumn Series. Hij versloeg Mensur Suljovic in de finale met 8-1.

Na een wekenlange vormdip zagen we maandagmiddag eindelijk weer eens een dominante Van Gerwen aan het werk. De 31-jarige Brabander wierp vier gemiddeldes van boven de honderd en won twee wedstrijden met 6-0.

De eerste partij was nog enigszins moeizaam. Mighty Mike kwam eenvoudig op een 5-2 voorsprong tegen Andy Hamilton, maar uiteindelijk werd het 6-4 voor de Vlijmenaar. Vervolgens werden Reece Robinson (6-2), Dirk van Duijvenbode (6-0), Glen Durrant (6-2), Damon Heta (6-0) en Nick Kenny (7-4) gemakkelijk opgerold. Zijn overwinning op Durrant betekende de eerste overwinning van Van Gerwen in vijf duels tegen de drievoudig Lakeside-kampioen.

In de finale bleek de Oostenrijkse darter geen partij voor de Nederlander. Enkel in de vierde leg kwam Suljovic op het scorebord. Daarvoor was Van Gerwen al met twee 14-darters en een 15-darter op een comfortabele 3-0 voorsprong gekomen. De darter uit Vlijmen liep daarna uit naar een 8-1 overwinning op The Gentle.

Voor de nummer één van de wereld is het zijn eerste PDC-titel sinds 10 juli, toen hij zegevierde op de derde dag van de PDC Summer Series. Van Gerwen werd daarna tweemaal vroeg uitgeschakeld tijdens de laatste twee toernooien van de Summer Series en ook tijdens de World Matchplay was het al snel einde verhaal voor de drievoudig wereldkampioen.

Vervolgens liep de afwerking van de competitiefase van de Premier League Darts op een deceptie uit. Van Gerwen verloor vijf van de tien laatste wedstrijden en miste daardoor voor het eerst deelname aan de play-offs.

Van Gerwen besloot vervolgens om tijdens de PDC Autumn Series weer met zijn oude pijlen van vóór zijn overstap naar dartsfabrikant Winmau te gooien. Bij vlagen liet Mighty Mike tijdens de afgelopen twee dagen al glimpen van zijn oude vorm zien. Met deze eindzege heeft Van Gerwen nu ook zijn vierde titel van het seizoen op zak.

Noppert toont zich opnieuw als tweede beste Nederlander

Van de overige negentien Nederlandse deelnemers in Niedernhausen kwam Danny Noppert het verst. De darter uit Joure verloor bij de laatste acht met 6-3 van Ian White. Noppie versloeg onder meer Geert Nentjes, Vincent van der Voort en Nathan Aspinall.

Zijn zege op Van der Voort was bij de laatste 32. In deze ronde werden ook Jeffrey de Zwaan (door Suljovic), Jermaine Wattimena (door Jose de Sousa) en Dirk van Duijvenbode (door Van Gerwen) uitgeschakeld.

Lisa Ashton boekte haar beste prestatie van het seizoen door voor het eerst in haar carrière de laatste zestien van een PDC-rankingtoernooi te halen. De viervoudig dameswereldkampioene won van Jamie Hughes, Alan Tabern en Boris Krcmar, alvorens ze onderuit ging tegen halvefinalist Nick Kenny.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: , , , ,

Author: Pieter Verbeek