Michael van Gerwen is uitgeschakeld op de Grand Slam of Darts. Een bij vlagen briljant spelende Gerwyn Price boekte zijn eerste zege op de Nederlander om voor het tweede opeenvolgende jaar de finale te halen in Wolverhampton.

De Welshman had in zijn negentien voorgaande duels met Van Gerwen nog niet gewonnen. Wel kwam Price steeds dichterbij dit seizoen. De laatste vier keren dat Mighty Mike won, was het telkens met één leg verschil. Bovendien speelden zij eenmaal gelijk tegen elkaar in de Premier League Darts.

Vooral op de finishes was The Iceman een klasse apart, met een finishpercentage van 53 procent. De verdedigend kampioen wierp onder druk onder meer 96, 90, 130 en 104 uit. Die 96 finish leidde de voorsprong in van de Welshe darter, die de 30-jarige Brabander in de derde leg wist te breaken. Price ging even later met een 4-1 voorsprong de pauze in. Met twee 11-darters kwam Van Gerwen terug tot 4-5, maar wederom was het The Iceman die een gouden finish raakte vanaf 90.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Price slaat op de juiste momenten toe

Een soort gelijk moment gebeurde ook in de zestiende leg. Met een 12-darter had Mighty Mike de achterstand gedicht tot 7-8 en hij liet 42 over na negen pijlen in leg zestien. Price behield echter de leiding met een geweldige 130 check-out voor 9-7. Na de derde pauze wist Van Gerwen wel op gelijke hoogte te komen met zijn opponent. Een 104 finish en een 13-darter zorgden voor een 9-9 tussenstand. Een slordige leg leverde echter opnieuw een break op voor Price, die daarna zijn eigen leg hield met een 104 finish.

In de 24ste leg liet Van Gerwen een kans onbenut om weer terug te breaken. Price was niet binnen vijf beurten uit, maar de nummer één van de wereld profiteerde niet. De Welshman vond dubbel 10 voor 13-11 en liep met twee sterke legs uit naar 15-11. Price miste zijn eerste drie matchdarts, maar pakte vervolgens de winst in de 28ste leg via tops.

Price krijgt zondagavond de kans om zijn titel te prolongeren op de Grand Slam of Darts. In de eindstrijd wacht Peter Wright, die in de halve eindstrijd te sterk was voor Glen Durrant.

Klik hier voor meer informatie over dit toernooi, waaronder de verdeling van het prijzengeld, het format en TV-uitzendschema.

Speelschema Grand Slam of Darts 2019

Zondag 17 november
Halve finale

Peter Wright (97.34) 16-11 (94.28) Glen Durrant
Michael van Gerwen (101.91) 12-16 (100.73) Gerwyn Price

Finale (20:00 uur)

Peter Wright v Gerwyn Price

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek