Bobby George komt in januari naar Nederland, waar hij zijn opwachting gaat maken tijdens de demonstratietoernooien van Kings of Darts in Den Bosch, Enschede en Groningen.

Dartsnieuws ging bij hem langs en sprak met George over demonstratietoernooien, de ontwikkeling van de sport en legendes in het darten, waartoe Mister Glitter zelf ook behoort.

De Engelsman kan, ondanks zijn 73-jarige leeftijd, zijn eerste demonstratietoernooi nog goed herinneren. ”Ik geef al 44 jaar demonstraties. Mijn eerste was in Aylesbury. Ik zal de naam van dat café nooit vergeten. Het heette John Kennedy”, zo begon de tweevoudig Lakeside-finalist zijn verhaal.

”Eerst kreeg ik een glas bier voor elke 180 die ik gooide. Uiteindelijk zei de eigenaar dat ik gewoon gratis biertjes kreeg. Toen vroeg hij mij om een demonstratie te doen en wat ik daarvoor vroeg. Ik zei dat Leighton Rees (winnaar Lakeside 1978) daar zes maanden eerder een demonstratie had gedaan. Ik wilde hetzelfde krijgen als hem. Ik vertelde dat ik pas over zes maanden tijd had, deed alsof ik het druk had.”

Tegenwoordig zijn demonstratietoernooien compleet anders dan toentertijd. ”Nu zijn het semi-toernooien, geen demonstraties. Vroeger lieten we onze talenten op een andere manier zien. Zoals op verschillende kleuren triples gooien, of enkel scoren via de dubbels. Het waren spelletjes die andere (amateur)spelers niet konden doen.”

INTERVIEW: Bobby George vertelt over ontwikkeling van dartssport en 'beste speler ooit'

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Ontwikkeling van de sport

Drievoudig Lakeside-kampioen John Lowe heeft vaak gezegd dat de hoge gemiddeldes, aantal negendarters en 180-scores het gevolg zijn van betere omstandigheden. George is het daarmee eens en wijst erop dat zij vroeger verder van het bord stonden.

”Toen ik begon met darten, stonden wij op 244 centimeter van het bord en speelden op een houten dartsbord. De triples en dubbels waren erg smal. Het was moeilijker om 180-scores te gooien.”

”Ze zeggen dat de gemiddeldes veel hoger zijn dan vroeger. Dat komt omdat de borden anders zijn. De triples zijn groter en de afstand naar het bord is korter. Of George met deze omstandigheden ook hogere gemiddeldes had gegooid? ”Dat denk ik wel.”

”Toen ik de News of the World won in 1979, verloor ik geen enkele leg. Ik moest veel wedstrijden spelen, over een periode van tien maanden. Je kon je geen fout permitteren, het was best of 3 legs.”

”De sport is veranderd, het format is langer. Als de PDC wedstrijden over best of 3 legs zou doen, zou er niet steeds dezelfde winnaar uit komen. Ik zou willen dat ze op onze dartsborden gingen spelen. Nu ben ik Mickey Mouse maar.”

‘Van Gerwen is beter dan Taylor’

Bobby George behoort tot één van de grootste legendes binnen de sport. Vooral zijn karakter viel in de smaak bij het grote publiek. Op basis van prestaties moet de Londenaar het afleggen tegen bijvoorbeeld Phil Taylor en Michael van Gerwen.

Het verbaasde George niet dat de sport in verval raakte, nadat Taylor in 2018 zijn carrière beëindigde na de verloren WK-finale tegen Rob Cross. ”Phil was een geweldige kampioen, een aanwinst voor Sky (Britse uitzender) en de PDC. Maar zijn concurrenten kwamen steeds dichterbij. Hij wordt niet gemist, omdat iemand zijn plek heeft ingenomen.”

Die persoon is Van Gerwen, die inmiddels drie wereldtitels op zak heeft. De 30-jarige Brabander heeft nog een lange weg te gaan om het aantal wereldtitels van Taylor (16 stuks) te evenaren, toch vindt George hem al de beste darter aller tijden.

”Ik ontmoette hem toen hij nog jong was. Hij speelde jeugdtoernooien voor het Nederlands team. Michael is een geboren darter. Toen ik hem voor het eerst zag, zei ik tegen Eric Bristow: ‘Er speelt hier een jongen, die is echt ongelofelijk’.

Bristow reageerde toen dat hij – Michael – helemaal niet zo goed was. ”Hij zal niks klaarspelen”, imiteert George de woorden van zijn oude vriend Bristow, die in 2018 overleed. Nadat Bristow hem zag darten, kwam de vijfvoudig wereldkampioen terug op zijn mening.

”Die jongen kan echt darten”, zei Eric destijds. ”En dat kon hij zeker. Hij is de beste darter ter wereld op dit moment, maar ooit zal iemand hem aflossen. Michael is naar mijn mening beter dan Phil Taylor.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Afscheid Barney

De dartssport neemt binnenkort afscheid van een andere Nederlandse dartslegende: Raymond van Barneveld. Volgens George heeft de sport – vooral in Nederland – veel te danken aan de voormalig postbode, die in zijn carrière vijf wereldtitels veroverde.

”Raymond is een geweldige darter. Hij heeft veel spelers een plezier gedaan door de sport in Nederland te introduceren. Iedereen wilde Raymond zijn”, legt de King of Bling uit.

George verwacht niet dat Van Barneveld de komende jaren in de vergetelheid raakt. ”Hij gaat een hoop demonstratietoernooien doen. Voor toernooien moet je veel meer toegewijd zijn. Dat wordt moeilijker wanneer je ouder wordt.”

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek