Wayne Mardle vindt huidige opzet van de PDC Order of Merit maar niks. Het systeem moet volgens hem op de schop, waarbij de ranglijst op punten gebaseerd moet worden in plaats van gewonnen prijzengeld.

Mardle vindt dat de huidige wereldranglijst, die gebaseerd is op gewonnen prijzengeld in een periode van 24 maanden, niet goed de verhoudingen tussen spelers weergeeft. ‘Hawaii 501’ wijst op sporten als tennis en golf, waar spelers die in vorm zijn sneller kunnen stijgen op de wereldranglijst.

”Het rankingsysteem is erg zwak”, stelt de voormalig major-finalist in gesprek met Live Darts. Bijvoorbeeld: je hebt iemand die 23 maanden geleden 100.000 pond heeft gewonnen en een speler die gisteren een ton heeft gewonnen, beide bedragen hebben dezelfde waarde op de PDC Order of Merit.”

”Ik kan mij een situatie van tijdens de World Grand Prix herinneren. Robert Thornton moest in 2017 zijn titel van twee jaar terug verdedigen. Hij ging toen als nummer zeven van de wereld naar bed en toen hij wakker werd, stond hij plots zestiende. Niemand wordt zo slecht van een nacht slapen”, zegt Mardle met gevoel voor understatement.

De darts-analist, die nadenkt om zich te kandideren voor het voorzitterschap bij de spelersvakbond PDPA, zou er voorstander van zijn om een puntensysteem in te voeren. ”Ik vind een systeem met ponden maar niks. Een puntensysteem is makkelijker om mee te werken.”

”Er is geen perfect rankingsysteem, maar het kan zeker beter. De PDC zou naar andere sporten als tennis en golf moeten kijken. Daar gaat het wel goed, dus waarom zou dat niet met darten kunnen?”

PDC

Foto: PDC

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek