Damon Heta is zondag de verrassende winnaar geworden op de PDC Autumn Series. Hij versloeg Joe Cullen in de finale met 8-4.

Helemaal onverwacht komt de titel van Heta ook niet. De Australiër pakte vorig jaar verrassend de eindzege tijdens de Brisbane Darts Masters na zeges op James Wade, Gary Anderson, Simon Whitlock en Rob Cross.

The Heat deed vervolgens in januari mee aan de Q-School, waar hij via de Q-School Order of Merit een Tour Card veroverde. Erg succesvol waren de eerste maanden op het PDC-rankingcircuit niet, al had de 33-jarige darter uit Perth niet veel geluk met zijn lotingen. Tevens ontbrak hij tijdens de PDC Summer Series, aangezien hij vanwege een dreigende lockdown vanwege het coronavirus snel terug naar Australië moest.

In de tussentijd speelde Heta veel online toernooien om zijn vorm op peil te houden en dat wierp zondag z’n vruchten af. Na een 6-5 op Scott Waites in de eerste ronde, knikkerde hij Michael van Gerwen met 6-4 uit het toernooi. Vervolgens moesten ook Dimitri van den Bergh, Ross Smith, Martin Schindler en Stephen Bunting het hoofd buigen voor de Australiër.

Cullen haalde aan de andere kant van het toernooischema de finale na zeges op onder meer Daryl Gurney, Gerwyn Price en Nathan Aspinall. In de finale werden de eerste acht legs verdeeld over beide spelers. Heta overleefde breakkansen van Cullen in de negende leg en brak zijn Engelse tegenstander daarna zelf met een 13-darter voor 6-4. Hij gaf daarna ook geen leg meer af voor zijn eerste PDC-rankingtitel.

Doordat Heta nauwelijks nog toernooien heeft gespeeld als Tour Card-houder staat hij nog maar 113e op de PDC Order of Merit. Met deze dagzege staat hij nu virtueel 82ste op de wereldranglijst.

Slechte dag voor Nederlanders

Voor de Nederlanders was slechts een klein bijrolletje weggelegd op de tweede dag van de PDC Autumn Series. Danny Noppert kwam met een plek bij de laatste zestien het verst. De Fries verloor met 6-4 van halvefinalist Nathan Aspinall.

Ron Meulenkamp en Jermaine Wattimena verloren in de derde ronde van respectievelijk Ian White en Ross Smith. Voor Derk Telnekes, Vincent van der Voort, Arjan Konterman en Vincent van der Meer was net als Van Gerwen de tweede ronde het eindstation.

Tags: , , ,

Author: Pieter Verbeek