De Graaf en Zijlstra weigeren met transgender te spelen en stappen uit Nederlands damesteam

Aileen de Graaf en Anca Zijlstra hebben zaterdag een flink bommetje gedropt in het Nederlandse dartteam bij de dames door allebei uit de selectie te stappen. Beide speelsters willen niet langer een team vormen met Noa-Lynn van Leuven.

Laatstgenoemde is al langer onderwerp van gesprek in de dartswereld. Van Leuven is geboren als man en speelt tegenwoordig als transvrouw op het damescircuit. Dit stuit op veel weerstand bij enkele topspeelsters, die vinden dat er geen sprake meer is van een gelijk speelveld.

Zijlstra kondigde zaterdagmiddag, nadat ze op de Women's Series verloor van Van Leuven, haar vertrek uit het Nederlands team aan. ''Met pijn in mijn hart...'', zo begon de speelster uit Heerlen haar statement.

''Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands Team uit te komen, omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan. Ik heb geprobeerd dit te accepteren maar ik kan dit niet goed keuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport er sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, die naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd word. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn. Tevens leg ik per direct mijn functie als spelers vertegenwoordiger van de NDB neer.

Ter verduidelijking: De overkoepelende organisaties mogen zelf beslissen of ze het toestaan dat een transvrouw bij de mannen meespeelt, of een transman bij de vrouwen meespeelt. Ik heb het altijd een eer gevonden om voor ons land uit te komen, en zal altijd open staan om terug te keren in het nationaal team. Ik hoop met heel mijn hart en voor alle vrouwensporten dat men tot bezinning komt. Deze beslissing is niet licht en heel moeilijk geweest, 1991 is de eerste keer geweest dat ik met trots voor Nederland, het shirt aantrok'', schrijft Zijlstra.

In een reactie op dit bericht liet De Graaf ook weten uit het team te stappen. ''Trots op je lieverd, ook al was deze beslissing heel moeilijk voor je. Op een gegeven moment moet je keuzes maken als iets tegen je gevoel in gaat. Je moet doen wat voor jou goed voelt. Vandaar ook mijn beslissing om uit het Nederlands team te stappen. Als iemand zich niet fijn voelt in het lichaam waar hij of zij in geboren is, dan gun ik het iedereen om dit te veranderen en gelukkig te zijn. Ik vind het alleen niet terecht dat een biologische man bij de vrouwen mee gooit of andersom, het is of gemixt of niet. Dit is mijn mening en veel anderen zullen hier anders over denken maar iedereen mag een mening hebben of hier open voor uit komen'', zo reageert De Graaf.

De Nederlandse dameselectie voor het 4 Nations Tournament bestaat nu uit Van Leuven, Desiree Geel, Roos van der Velde en Aletta Wajer. Zij gaan op 13 en 14 april de strijd aan met dames uit Duitsland, België en Luxemburg.

De Graaf en Zijlstra weigeren met transgender te spelen en stappen uit Nederlands damesteam
De Graaf en Zijlstra weigeren met transgender te spelen en stappen uit Nederlands damesteam

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties