Geschiedenis van het darten; hoe heeft de sport zich ontwikkeld

Het moderne darten is de afgelopen decennia onderdeel geworden van de Nederlandse sportcultuur. Mede door het succes van onder andere Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Co Stompé en Jeffrey de Zwaan is het darten een populaire sport geworden.

Maar wie is er eigenlijk ooit begonnen met darten? En hoe heeft de sport zich ontwikkeld?

700 jaar oud

Het moderne darten zoals we dat nu kennen is uitgevonden in 1896 door Brian Gamlin, een timmerman uit Lancashire. Maar het eerste dartspel is veel ouder en werd rond het jaar 1300 voor het eerst gespeeld.

Het verhaal gaat dat verveelde soldaten in de loopgraven zouden zitten en om de tijd te doden met scherpe speren op wijnvaten aan het gooien waren. Los van het feit dat het een goede manier was om de tijd verdrijven, was het ook een goede manier om de militaire vaardigheden te trainen.

Steeds meer soldaten begonnen zich ermee te bemoeien en de wijnvaten werden ingeruild voor andere voorwerpen, waaronder boomstammen. De jaarringen van de omgezaagde boomstammen bleken een perfecte score indicator, iets wat tegenwoordig ook wordt gebruikt op moderne dartborden.

Darten zou in de loop van honderden jaren geleidelijk veranderen tot het begin van de negentiende eeuw, toen het het spel zijn huidige vorm begon te naderen met de bekende regels. De opzet voor het spelen van een spelletje darts is relatief simpel en iedereen, ongeacht fysieke vorm en fitnessniveau, kan het spel spelen. Hierdoor werd het spel enorm populair, zelfs zo populair dat zelfs de adel begon met darten.

De introductie van het moderne dartbord

In de negentiende eeuw waren er verschillende soorten van puntentelling die werden gehanteerd. Het werd tijd voor een uniform nummeringssysteem. Naar verluid is een timmerman uit Lancashire, genaamd Brian Gamlin, de uitvinder van het nummeringssysteem dat we nu zo kennen.

De moderne nummering rond de omtrek van het dartbord (beginnend bovenaan) is als volgt:

20-1-18-4-13-6-10-15-2-17-3-19-7-16-8-11-14-9-12-5

De eerste georganiseerde kampioenschappen

In de eerste decennia van de twintigste eeuw was het dartspel zo populair dat het in 1930 overal in Engeland en in pubs en brouwerijen in Wales werd gespeeld. Het enige wat je nodig had waren wat darts en een dartbord.

De eerste georganiseerde kampioenschappen waren in de jaren ‘20. De oprichting van de National Darts Association vond plaats in 1924. Tegen het jaar 1939 schreven bijna driehonderdduizend deelnemers zich in voor het jaarlijkse News of the World Championship.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd darts nog populairder omdat het door de troepen werd gebruikt als tijdverdrijf. Net zoals het honderden jaren daarvoor wat ontstaan.

De marine, het leger en de luchtmacht gaven darts uit in hun "sport" -pakket, waardoor het spel overal en altijd door soldaten kon worden gespeeld.

De National Darts Association of Great Britain, opgericht in 1954, nam de taak op zich om competities op lokaal en nationaal niveau op te zetten en te organiseren.

Hoewel het darten in de jaren 60 voor het eerst op televisie verscheen, deed het dat voor een zeer beperkt publiek; maar in het jaar 1972 werd het News of the World Individual Darts Championship uitgezonden door de Independent Television Authority.

In de jaren 80 waren er reeds supersterren in het darts. Namen als Lees, Wilson en Lazarenko werden het onderwerp van gesprek.

Streamen van darts over de hele wereld

Waar je vroeger moest afstemmen op de nationale tv zenders om darts te kunnen kijken, kun je tegenwoordig overal ter wereld darts kijken. In Nederland kun je darts kijken via ViaPlay. Naast darts kun je nog meer populaire sporten kijken. Benieuwd welke sport het meest gestreamd wordt in Nederland? ExpressVPN heeft een interessant artikel geschreven met een interessante uitkomst.

Lees meer over:
Overig

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties