Lowe blikt terug op eerste negendarter: 'Het bracht darts naar een nieuw niveau'

John Lowe was in 1984 de eerste speler die live op televisie een negendarter wist te gooien. 'The Old Stoneface' deed dat in ITV's World of Sport en verdiende er 102000 pond mee.

Lowe, die in 1979, 1987 en 1993 wereldkampioen werd, blikt terug op de impact die de negendarter had op de dartssport. "Het is nu een paar keer gedaan op tv, maar in 1984 was de mijne gigantisch. Het bracht darts naar een nieuw niveau. Vooral omdat sport wordt gemeten met geld. Ik pakte meer dan 100.000 pond voor die negendarter in hetzelfde jaar dat John McEnroe Wimbledon won en 90.000 pond kreeg - terwijl Seve Ballesteros (in het golf, red.) The Open won en 60.000 pond kreeg", aldus de intussen 75-jarige Engelsman bij Oche180.

Zijn negendarter vierde Lowe destijds met vijftig flessen champagne. "Het was toen veel geld, vandaag is het waarschijnlijk een miljoen pond. Ik ging naar de bar van het hotel in Slough en zei tegen de barman dat hij iedereen een fles champagne moest geven. Toen hielden we een feestje en geloof me, we dronken de hele tent leeg. Het was het grootste moment in mijn carrière."

Twee negendarters op World Grand Prix 2014

Zelf vindt Lowe de mooiste negendarters die van James Wade en Robert Thornton in hun legendarische wedstrijd op de World Grand Prix 2014, vooral omdat je in dat toernooi met een dubbel moet starten. "Het was een sensationele wedstrijd. Niet alleen door die negendarters, maar omdat hun afwerking echt uitstekend was. Ik denk dat Wade zes uitworpen van boven de honderd gooide en Thornton vier. Het was topklasse. Als je daarbij optelt dat Thornton eerder die dag de begrafenis van zijn moeder in Schotland had bijgewoond, was het een opmerkelijke prestatie van hem. Hij heeft echt moed. Over dertig jaar zullen mensen nog steeds over die wedstrijd praten en hem op YouTube bekijken, net zoals we het nu nog hebben over mijn eerste", besluit Lowe.

Lees meer over:
John Lowe Overig

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties