Door de aanhoudende coronacrisis ligt ook de dartswereld volledig stil. Matt Porter, CEO van de PDC staat dan ook voor enorme uitdagingen om voor alle uitgestelde toernooien een nieuwe plaats te vinden in de agenda.

In gesprek met The Darts Show Podcast laat Porter zijn licht schijnen over onder meer de Premier League. “We hebben recent aangekondigd dat alle speeldagen in april worden uitgesteld en verplaatst naar een andere datum. Doordat het virus blijft aanhouden zullen we meer dan waarschijnlijk ook de avonden in mei moeten verplaatsen naar een latere datum. Voorlopig hebben we het telkens naar een andere donderdag kunnen verplaatsen en dat is toch wel goed omdat mensen de Premier League associëren met een donderdagavond.”

Samen met de Premier League hoopt Porter ook dat de toernooien van de European Tour en Players Championship zo snel mogelijk kunnen herstarten. “We bekijken het momenteel echter niet op lange termijn. Het is een volledig nieuwe situatie die eigenlijk elke dag kan veranderen. We hebben er voorlopig geen idee van hoe het binnen zes weken of zes maanden gaat zijn.”

Voor de professionele darters breekt er nu natuurlijk een moeilijke periode zonder inkomen aan. “Daar zijn we ons zeker van bewust”, aldus Porter. “Sommige spelers hebben misschien sponsors die hen doorbetalen, maar anderen vallen nu volledig zonder inkomen. Samen met de PDPA (spelersvereniging, red.) bekijken we zeker wat we kunnen doen voor hen. We bekijken ook de mogelijkheid om toernooien achter gesloten deuren te organiseren, maar ook daarvoor zijn we afhankelijk van het advies van de overheid.”

Aanpassing aan rankingsysteem?

Doordat er verschillende toernooien wegvallen heeft dat natuurlijk ook zijn invloed op de Order of Merit ranking. “Het klopt inderdaad dat dit een serieuze invloed heeft. Iedereen heeft wel een Tour Card, maar bepaalde spelers hebben veel punten te verdedigen van twee jaar geleden en zien hun kansen om dat te doen nu uiteraard slinken. Het is iets wat we momenteel aan het bekijken zijn, we willen alleszins een systeem dat voor iedereen eerlijk is.”

RTL7Darts

Foto: RTL7Darts

Tags:

Author: Bram Coenen