Aankomend weekend gaat de PDC Development Tour 2019 beginnen. Deze tour staat open voor spelers die op 2 januari 2019 tussen de 16 en 23 jaar zijn en niet in de top-32 van de wereldranglijst staan.

De spelers die binnen de leeftijdscategorie vallen, maar ook in de top-32 van de wereldranglijst staan, mogen wel meedoen aan het jeugdwereldkampioenschap. In totaal worden er dit seizoen twintig PDC Development Tour-toernooien gespeeld.

De nummer één en twee van de Development Tour Order of Merit krijgen aan het einde van het seizoen een PDC Tour Card aangeboden voor de twee daaropvolgende seizoenen. De nummer één krijgt tevens een uitnodiging voor deelname aan het WK Darts 2019/20. De nummers drie tot en met acht mogen gratis meedoen aan de Q-School 2020.

De resultaten van het PDC Development Tour Tour-circuit zijn live te volgen via DartConnect. Dit jaar zijn er nog geen streambanen beschikbaar om enkele borden in beeld te brengen. Dartsnieuws.com brengt ook verslag van deze toernooien. Deze zijn via deze link te vinden.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Op welke spelers moeten we letten?

Luke Humphries is al twee jaar de beste speler op de PDC Development Tour. De Engelsman wist de afgelopen twee seizoenen telkens de jaarranking te winnen. In 2017 won Humphries vijf van de twintig toernooien en vorig jaar was ‘Cool Hand Luke’ driemaal de beste.

Ook bij de volwassenen heeft de onlangs 24-jaar geworden darter zich laten zien. Humphries bereikte de kwartfinale op het WK Darts door toenmalig regerend wereldkampioen Rob Cross te verslaan bij de laatste zestien. In februari mocht de huidige nummer 55 van de wereld zijn debuut maken in de Premier League Darts.

Jeffrey de Zwaan is komend seizoen ook te bewonderen op het jeugdcircuit van de PDC. De 22-jarige Leidschendammer boekte in 2017 zijn enige toernooizege op de Development Tour.

Op het reguliere Pro Tour-circuit heeft De Zwaan ook al een toernooizege geboekt. ‘The Black Cobra’ won vorig jaar het tiende Players Championship-toernooi van het jaar. Tevens was de Zuid-Hollander afgelopen seizoen tweemaal te sterk voor Michael van Gerwen tijdens een televisietoernooi.

Een andere kandidaat voor het winnen van titels op de Development Tour is Ted Evetts. ‘Super Ted’ won vorig jaar drie van zijn in totaal vier eindzeges op het jeugdcircuit van de PDC.

De 21-jarige Engelsman maakte in december zijn tweede opwachting op het WK Darts, waar hij de tweede ronde wist te halen. Bij de laatste 64 bleek Adrian Lewis met 3-0 te sterk. Anders dan de score doet vermoeden, wist Evetts zijn landgenoot goed tegenstand te bieden in deze partij.

PDC

Foto: PDC

Van Geert Nentjes en Bradley Brooks mag ook het nodige verwacht worden dit jaar. Nentjes was vorig jaar één van de meest constante spelers op de Development Tour. De darter uit Urk eindigde knap als vierde op de jaarranking en verdiende daardoor een PDC Tour Card én deelname aan het afgelopen WK Darts. Nentjes wist op het Pro Tour-circuit al naam te maken door Mervyn King met 6-0 te verslaan en een negendarter te gooien.

Brooks werd vorig jaar de jongste Tour Card-houder ooit bij de PDC. Inmiddels is de Engelsman negentien jaar oud en heeft hij tweemaal de kwartfinale gehaald tijdens een Players Championship-toernooi.

De darter uit Blackburn stond in 2018 tweemaal in de finale van een Development Tour, maar wist nog geen toernooizege te boeken. Brooks heeft de afgelopen weken echter laten zien stappen te hebben gemaakt en is met zijn talent zonder twijfel een kanshebber voor één of meerdere titels op het jeugdcircuit.

Spelers als Martin Schindler, Ryan Meikle, Niels Zonneveld, Christian Bunse, Jarred Cole, Nathan Rafferty, Berry van Peer, Wessel Nijman, Kenny Neyens, Justin van Tergouw, Rusty-Jake Rodriguez, Harry Ward, Callan Rydz, Mike de Decker, Brian Raman en Mike van Duivenbode komen dit seizoen ook in actie op de Development Tour. Zij hebben allemaal in het verleden al mooie resultaten laten zien op dit circuit.

David Gill/DG Media

Foto: David Gill/DG Media

Kalender PDC Development Tour 2019

Evenement Datum Speellocatie
Development Tour 1 & 2 9 maart Wigan
Development Tour 3 & 4 10 maart Wigan
Development Tour 5 & 6 20 april Wigan
Development Tour 7 & 8 21 april Wigan
Development Tour 9 & 10 8 juni Milton Keynes
Development Tour 11 & 12 9 juni Milton Keynes
Development Tour 13 & 14 17 augustus Hildesheim
Development Tour 15 & 16 18 augustus Hildesheim
Development Tour 17 & 18 2 november Wigan
Development Tour 19 & 20 3 november Wigan

Verdeling prijzengeld op PDC Development Tour 2019

Winnaar £2,000
Runner-up £1,000
Halve finale £500
Kwartfinale £300
Achtste finales £200
Laatste 32 £100
Laatste 64 £50
Totaal £10,000
Tags:

Author: Pieter Verbeek