Dit zijn de vijf leukste wedstrijden in de eerste ronde van de World Grand Prix 2024

We gaan maandagavond beginnen met de World Grand Prix 2024. Een deelnemersveld van 32 spelers gaat strijden om de titel bij het evenement in Leicester, waar een week vol spektakel verwacht kan worden.

Het is doorgaans meteen vuurwerk in de eerste ronde van de World Grand Prix. Doordat er slechts acht spelers een beschermde status hebben bij de loting, krijgen we vaak al een paar prachtige krakers in de eerste ronde. De loting heeft dit jaar wederom niet teleurgesteld.

Volg de World Grand Prix 2024 via onze LIVE SCORE!

De World Grand Prix is een uniek evenement op de PDC-kalender. Dit toernooi is het enige evenement waar de legs met een dubbel gestart én beëindigd worden. Door dit format staat de World Grand Prix bekend om zijn verrassingen, met vaak vroege uitschakelingen van grote namen.

Op maandag en dinsdag staat de eerste ronde op de planning. Op beide speeldagen worden er acht wedstrijden gespeeld. Dit zijn volgens Dartsnieuws.com de vijf leukste wedstrijden om naar uit te kijken.

Luke Humphries v Stephen Bunting

De laatste wedstrijd voorafgaand aan de World Grand Prix ging tussen Luke Humphries en Stephen Bunting en in Leicester staan de twee Engelsen opnieuw tegenover elkaar. Humphries en Bunting troffen elkaar in de finale van Players Championship 26, waarbij de winst na een beslissende leg naar Humphries ging.

Beide mannen hebben een uitstekend seizoen. Humphries begon het jaar op sensationele wijze met de wereldtitel, en won daarna nog vijf titels. Bunting zette de toon van een goed jaar door in februari de Masters op zijn naam te schrijven. 'The Bullet' haalde verder ook vijf finales op het Players Championship-circuit, maar verloor ze wel allemaal.

In de head-to-head leidt Humphries met 10-5. 'Cool Hand Luke' won vier van de zes ontmoetingen in 2024. Één van de zeges van Bunting op zijn landgenoot was bij zijn zegereeks op de Masters.

Rob Cross v Luke Littler

Een kraker van jewelste. De oud-wereldkampioen tegen hét nieuwe gezicht van de dartssport. De twee spelers stonden ook tegenover elkaar in de halve finale van het WK Darts, waar Luke Littler na een spectaculaire partij met 6-2 in sets van Rob Cross won.

Qua titels is Littler uitgegroeid tot de meest succesvolle speler van 2024. Liefst PDC-titels wist 'The Nuke' al te winnen, waaronder de Premier League Darts en de World Series Finals. Deze majors tellen echter niet mee voor de wereldranglijst, waardoor Littler nog steeds 20ste staat op de wereldranglijst. Cross is de nummer vier op de mondiale ranking. 'Voltage' heeft twee titels op zak in 2024; een Euro Tour en een World Series-toernooi.

Beide Engelsen kwamen elkaar dit seizoen al acht keer tegen. In de Premier League won Cross één keer van Littler, en dat ook de enige keer dat 'Voltage' van zijn landgenoot won. Littler pakte de zege in de andere zeven ontmoetingen.

Michael Smith v Gary Anderson

Deze matchup hebben we eerder gezien dit jaar. Ook op de World Matchplay stonden Gary Anderson en zijn voormalige protégé Michael Smith tegenover elkaar. Anderson begon toen overtuigend aan de wedstrijd en kwam 3-0 voor, maar viel toen volledig stil. Smith trok vervolgens met 10-5 aan het langste eind.

De laatste keer dat Anderson van Smith won is alweer even geleden. In april 2022 zegevierde 'The Flying Scotsman' voor het laatst tegen 'Bullyboy', die nu zes duels ongeslagen is tegen zijn oude leermeester. In de onderlinge balans leidt Smith nu met 16-15 tegen Anderson.

Qua vorm is Anderson echter de grote favoriet om door te gaan naar de tweede ronde op de World Grand Prix. De tweevoudig wereldkampioen strooit met bizar hoge gemiddeldes op de Pro Tour en was dit jaar al tweemaal succesvol op het Players Championship-circuit. Smith z'n hoogtepunt was het winnen van de World Cup of Darts, terwijl de Engelsman ook een Players Championship-toernooi op zijn naam zette.

Peter Wright v James Wade

Ook in deze wedstrijd gaat er een grote naam naar huis. Tweevoudig wereldkampioen Peter Wright werd bij de loting gekoppeld aan James Wade, die dit toernooi in 2007 en 2010 wist te winnen.

Zowel Wright als Wade kende geen goede eerste seizoenshelft, maar beginnen de laatste maanden in vorm te geraken. Wade onderstreepte zijn goede vorm met een halvefinaleplaats op de World Matchplay en een plek bij de laatste vier op een Players Championship-toernooi. Wright liet van zich spreken met het winnen van de German Darts Championship, één van de Euro Tour-toernooien.

Wade en Wright stonden in hun carrière al liefst 51 keer tegenover elkaar. De balans is bijna in evenwicht. Wright won 26 keer, terwijl Wade 24 keer als overwinnaar uit de strijd kwam. Één keer speelden beide mannen gelijk toen dat nog mogelijk was bij het oude format van de Premier League Darts.

Dave Chisnall v Cameron Menzies

Wellicht een niet voor de hand liggende keuze, maar wij verwachten veel van deze wedstrijd. Twee mannen die sinds de zomer goed in vorm zijn. Wellicht ook wel twee vergelijkbare types; scorend vaak goed, maar slordig op de dubbels. Kijk niet raar op als in deze wedstrijd iemand een leg gaat winnen terwijl de andere speler nog zijn leg moet openen.

Chisnall kende een super maand in september. Twee titels, nog een finale, twee halve finales en twee kwartfinales zorgden ervoor dat het geld binnenstroomde bij 'Chizzy' afgelopen maand. De opleving van Menzies begon begin juli al met een halvefinaleplaats op de Pro Tour. Daar kwam in augustus nog een halve finale bij, waarna hij zelfs de finale haalde van Players Championship 19. 'Cammy' z'n jaargemiddelde is de afgelopen maanden omhoog geschoten. Inmiddels staat de teller op 96.47, slechts negen spelers op de PDC Tour hebben een beter jaargemiddelde dan Menzies.

In de loop der jaren speelden Chisnall en Menzies zeven keer tegen elkaar. Vijf keer trok Chisnall aan het langste eind, en twee keer won Menzies. De Schot won wel de meest recente confrontatie. Eind augustus wist Menzies met 6-1 te winnen van Chisnall, die in zijn carrière al twee keer in de finale van de World Grand Prix stond. Voor Menzies wordt het zijn debuut op het dubbel-in dubbel-uit toernooi.