Drie darters geschorst vanwege mogelijke betrokkenheid bij matchfixing; deelname aan WK Darts op de tocht

De dartswereld is opgeschrikt door een nieuw matchfixing-schandaal. Andy Jenkins en Prakash Jiwa worden door de International Betting Integrity Association (IBIA) verdacht van matchfixing tijdens hun deelname aan de MODUS Super Series. Jack Main is eveneens op het matje geroepen en is voorlopig geschorst.

De MODUS Super Series is een wekelijkse competitie waar telkens twaalf spelers aan meedoen. Het evenement is een lucratief alternatief voor spelers die geen PDC Tour Card hebben. De uitgekozen deelnemers krijgen 250 pond per dag voor hun deelname en dit kan met bonussen uiteindelijk oplopen tot de hoofdprijs van 20.000 pond voor de winnaar van het seizoen.

De gage voor spelers wordt betaald met de inkomsten uit sponsorcontracten die de MODUS Super Series heeft afgesloten met wedkantoren. Vanwege de samenwerking met wedkantoren zijn er strikte regels voor deelnemende spelers. Zij moeten deelnemen aan een kleine cursus over online gokken en moeten 's morgens voorafgaand aan de start van de competitiedag hun telefoons inleveren.

Statement

Deze maatregel heeft echter niet voorkomen dat het drietal zich mogelijk hebben schuldig gemaakt aan het overtreden van de gokregels, zo blijkt uit een statement van de Darts Regulation Authority (DRA).

''De voorzitter van de Darts Regulation Authority, Nigel Mawer, heeft het besluit genomen om Prakash Jiwa en Andy Jenkins te schorsen van het bijwonen van of het deelnemen aan door de DRA gesanctioneerde toernooien (zoals het PDC-circuit, red.). Deze schorsing loopt gedurende het onderzoek naar verdachte weddenschappen op wedstrijden tijdens de MODUS Super Series. De spelers hebben het recht om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Dit zijn twee afzonderlijke onderzoeken'', staat er in het statement van de tuchtcommissie.

Vooral voor Jiwa heeft dit besluit verregaande gevolgen. De Indiase darter heeft zich via het kwalificatietoernooi voor darters uit India geplaatst voor het WK Darts. Het is nog onduidelijk of Jiwa nog aan het WK Darts kan deelnemen. Jenkins doet niet mee aan het WK Darts maar heeft wel al een behoorlijke staat van dienst. Hij deed zeven keer mee op Lakeside en plaatste zich tien keer voor het WK Darts van de PDC. In 2007 haalde Jenkins zelfs de halve finales, waarin hij verloor van de uiteindelijke wereldkampioen Raymond van Barneveld. In 2019 moest Jenkins zich ook al melden bij de tuchtcommissie. Toen kreeg hij een boete van 1000 pond vanwege homofobe uitspraken.

Ook over Jack Main kwam de DRA met een statement naar buiten. ''Op 9 juni 2023 maakte de International Betting Integrity Association (IBIA) melding van verdachte weddenschappen op de wedstrijd tussen Jack Main en Lisa Ashton tijdens de MODUS Super Series. Na een onderzoek heeft de Darts Regulation Authority voorzitter Nigel Mawer besloten dat Jack Main zich moet verantwoorden voor overtredingen van de DRA-regels. Als gevolg van deze beslissing is Main geschorst van het bijwonen van of deelnemen aan door de DRA gesanctioneerde toernooien tot het einde van de hoorzitting(en) en de beslissing in deze zaak. Main heeft het recht om in beroep te gaan tegen deze schorsingsbeslissing. De zaak zal worden doorverwezen naar de DRA Disciplinaire Commissie waar een formele hoorzitting zal plaatsvinden op een nader te bepalen datum. Er is geen suggestie dat Lisa Ashton op enigerlei wijze betrokken was.''

Eerdere matchfixing-schandalen in de dartssport

Het is niet de eerste keer dat spelers worden betrapt op matchfixing in de dartssport. Wessel Nijman en Kyle McKinstry maakten zich in 2020 schuldig aan matchfixing bij een online-toernooi.

Nijman kreeg toen van de Darts Regulation Authority (DRA) een schorsing van vijf jaar opgelegd. Uiteindelijk hoefde Nijman maar de helft van zijn straf uit te zitten nadat hij zich voor de PDPA (spelersvakbond bij de PDC) inzette om andere spelers te waarschuwen voor gevaren vanuit de gokwereld.

De straf van Nijman kwam begin dit jaar ten einde, waardoor hij weer kon deelnemen aan PDC-toernooien. De Nederlander presteerde goed op de Development Tour, waardoor hij zich zelfs voor het aankomende WK Darts wist te plaatsen.

McKinstry kwam er minder goed vanaf. De tuchtcommissie veroordeelde de Noord-Ier tot een schorsing van acht jaar. Zijn straf viel hoger uit omdat McKinstry in meerdere wedstrijden de gokregels had overtreden en omdat McKinstry in eerste instantie weigerde mee te werken aan het onderzoek.

Ook het WK Darts werd eens slachtoffer van matchfixing. De Filipijnse darter Gilbert Ulang had tijdens het WK Darts van 2017 zijn wedstrijd verkocht om zo geld te verdienen met gokken.

Het betrof zijn voorronde partij tegen de Engelsman Kevin Simm, die met 2-0 in sets aan het langste eind trok. Ulang werd veroordeeld tot een schorsing van zeven jaar en moest een boete van 2500 pond betalen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties