Engels wonderkind Luke Littler vloert ook Andrew Gilding op WK Darts

Luke Littler heeft zijn sensationele overwinning op Christian Kist op het WK Darts een spetterend vervolg gegeven. Het 16-jarige wonderkind uit Engeland gaf regerend UK Open-kampioen Andrew Gilding met 3-1 het nakijken.

Woensdag schreef Littler al historie door Kist met 3-0 en een gemiddelde van 106 te verslaan. Daarmee werd Littler de jongste speler ooit die een wedstrijd op het WK Darts wist te winnen en bovendien noteerde hij het hoogste gemiddelde ooit van een debutant.

Volg het WK Darts 2024 via onze LIVE SCORE!

Aan deze historische prestatie werd donderdag een nieuw vervolg gegeven, al lag het niveau dichtbij elkaar. Op de beslissende momenten toonde de 16-jarige Littler zich echter slagvaardiger. Gilding brak Littler meteen in de eerste leg van de wedstrijd, maar met 80 finish en een 14-darter nam Littler de voorsprong over. Gilding noteerde een 12-darter voor de 2-2, alvorens Littler in zijn eigen leg met een 13-darter de set wist binnen te hengelen.

In de tweede set was het Gilding die een 2-1 voorsprong wist te nemen, maar 'Goldfinger' miste in de vierde leg twee setpijlen op tops. Littler tekende aan voor de 2-2 via tops, alvorens Gilding nog eens twee setpijlen onbenut liet. Littler gooide vervolgens 46 uit en bracht de voorsprong op 2-0 in sets.

Littler vierde dat succes met een enorme vreugde-explosie en leek daarvan even te moeten bijkomen, want in de derde set moest 'The Nuke' even passen. Met een 13-darter en twee 17-darters ging de derde set met 3-0 naar Gilding.

Een cruciaal was daarna de eerste leg van de vierde set. Gilding miste een kansje op tops, maar Littler volgde met drie missers. Daarmee werd Gilding een nieuwe mogelijkheid aangeboden om de voorsprong te pakken, maar de 53-jarige darter miste nog eens drie dubbels. Daarna was het Littler die er met de leg vandoor ging.

Littler benutte echter zijn vier kansen om op één leg van de winst te komen niet. Gilding greep zijn laatste stohalm en zorgde via dubbel 4 voor de 1-1 in de set. Gilding verzuimde echter door te pakken en liet drie kansen liggen om op 2-1 te komen. Ditmaal was het Littler die profiteerde en met een 60 finish op matchpoint wist te komen. Gilding kreeg nog twee kansen om 2-2 te maken, maar kon de dubbel 18 niet raken. Daarna was het Littler via dubbel 10 toesloeg voor een nieuwe memorabele overwinning in Alexandra Palace.