EXCLUSIEF: Kwalificatiesysteem voor Euro Tour-toernooien op de schop

Na lang beraad heeft de PDC naar verluidt besloten om het kwalificatiesysteem voor de Euro Tour-toernooien aan te passen, zo melden bronnen aan Dartsnieuws.

De Euro Tour is in 2012 opgericht en geldt als het Europese circuit van de PDC . Wat destijds begon met in totaal vijf toernooien in Duitsland, Nederland en Oostenrijk is inmiddels uitgebreid naar een cyclus van dertien toernooien in België, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Nederland, Gibraltar en Tsjechië in 2020.

In de eerste jaren van de Euro Tour bestond het deelnemersveld telkens uit 64 spelers. Later werd dit aangepast naar 48 spelers, zodat er niet meer op twee verschillende podia gespeeld hoefde te worden. De top-16 van de Pro Tour Order of Merit op een cut-off datum wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een Euro Tour-toernooi en zij mogen de eerste ronde overslaan. Zij moeten echter wel hun eerste duel (in de tweede ronde dus) winnen om het prijzengeld te laten meetellen voor de diverse Order of Merits. Anders zou hun ranking te veel beschermd worden.

EXCLUSIEF: Kwalificatiesysteem voor Euro Tour-toernooien op de schop
Foto: Michael Braunschädel/PDC Europe

Vernieuwingen

Met ingang van het seizoen 2020 worden er telkens achttien spelers automatisch uitgenodigd. Dit geldt nog steeds voor de top-16 van de Pro Tour-ranking, maar ook de twee hoogst geplaatste spelers uit het gastland. Wanneer één of meerdere spelers uit een gastland tot de seeds behoren, dan schuiven deze plaatsen door naar de nummers drie en eventueel nummers vier uit het organiseerde land. Voor deze thuisspelers geldt hetzelfde principe als voor de reekshoofden. Zij moeten een wedstrijd winnen om het prijzengeld te laten meetellen voor de wereldranglijst en de andere rankingen.

De overige dertig startplekken worden verdeeld middels diverse kwalificatietoernooien. De PDC Tour Card-houders spelen voortaan in één kwalificatietoernooi, waarbij 24 startplekken worden verdeeld. Deze qualifiers worden rondom de Pro Tour-toernooien georganiseerd. De uitnodigingen voor thuisspelers op basis van de wereldranglijst gaat deels ten koste van de Host Nation Qualifier. Daar wordt voortaan om twee startbewijzen gestreden in plaats van vier.

De drie andere kwalificatietoernooien blijven ongewijzigd. De spelers uit de Scandinavische & Baltische regio strijden om één plek, evenals de darters uit Oost-Europa. Bovendien is er nog een kwalificatietoernooi met twee startplekken voor spelers die aan de Europese Q-School hebben meegedaan, maar geen Tour Card hebben gewonnen.

Het nieuwe Euro Tour-seizoen gaat eind februari van start met de Belgian Darts Championship in Hasselt. PDC Europe heeft al bekendgemaakt dat Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh een uitnodiging krijgen voor dit toernooi. Het Nederlandse Euro Tour-toernooi wordt van 11 tot en met 13 september in Leeuwarden gespeeld.

EXCLUSIEF: Kwalificatiesysteem voor Euro Tour-toernooien op de schop
Bron: Facebook
Lees meer over:
PDC

Plaats reactie

666

0 reacties