Gian van Veen kegelt Michael van Gerwen uit EK Darts en is tweede Nederlander in halve eindstrijd

Toptalent Gian van Veen heeft voor een enorme sensatie gezorgd op het EK Darts door drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen uit te schakelen in de kwartfinales.

Het was de allereerste ontmoeting tussen de kroonprins van het Nederlandse dartsgilde en de absolute dartskoning van de afgelopen tien jaar. Van Gerwen probeerde afgelopen week de verwachtingen rond Van Veen te temperen door te stellen dat Van Veen eerst nog maar eens moest rijpen, maar inmiddels is duidelijk dat Van Veen een ruwe diamant is die enkel nog maar een beetje bijgeslepen hoeft te worden.

NIEUW: Klik hier om naar onze live scores te gaan om de verrichtingen van het darts op het EK Darts te volgen!

Van Veen kwam direct op een 2-0 voorsprong via een 108 finish en een 14-darter. Van Gerwen wierp 75 uit om de derde leg te pakken, maar zijn jongere landgenoot bracht de stand vervolgens op 3-1 met een 13-darter. Van Gerwen kreeg daarna zes kansen om 2-3 te maken, maar faalde op de dubbels. Van Veen profiteerde dankbaar en kwam op 4-1 via dubbel 8.

'GVV The Giant' gaf daarna niets cadeau in zijn eigen legs en wist via een 11-darter en een 13-darter op 6-3 te komen. In de tiende leg was Van Veen eindelijk eens niet binnen vijf beurten uit, maar Van Gerwen profiteerde niet en kon geen breakkans forceren. Van Veen raakte daarna de dubbel 8 om met een 7-3 voorsprong de laatste pauze in te gaan.

In de dertiende leg verzuimde Van Veen de genadeklap uit te delen door drie gemiste dubbels. Van Gerwen hield zichzelf in de wedstrijd via dubbel 10, wat de stand op 5-8 bracht.

Daarna kwam Van Veen alsnog op één leg van de overwinning met een knappe 116 finish terwijl Van Gerwen op 49 stond te wachten. Van Gerwen wist de wedstrijd daarna nog één leg te verlengen via een 12-darter, alvorens Van Veen via dubbel 4 een 10-6 overwinning wist te boeken op de nummer twee van de wereldranglijst.

In de halve finales gaat Van Veen het opnemen tegen James Wade, die eerder verrassend had gewonnen van Luke Humphries. Een Nederlandse finale behoort nog altijd tot de mogelijkheden in Dortmund, want de andere halve finale gaat tussen Danny Noppert en Peter Wright.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties