Honderd Euro Tour-toernooien sinds 2012: Van Gerwen won ruim een derde van alle toernooien

De International Darts Open in Riesa afgelopen weekend was het honderdste toernooi in de geschiedenis van de PDC European Tour. Dit circuit werd in 2012 opgericht en is inmiddels uitgebreid naar dertien toernooien per jaar.

Gerwyn Price versloeg Michael van Gerwen in de finale van de International Darts Open, maar wellicht was 'Mighty Mike' een passender winnaar geweest voor deze jubileumeditie.

Lang gold Van Gerwen als 'Mister Euro Tour', vooral in de periode 2015 tot en met 2018. In deze periode werden er 44 Euro Tour-toernooien gespeeld, waarvan er liefst 25 werden gewonnen door de Nederlander. Van de honderd gespeelde Euro Tour-toernooien werden er 35 gewonnen door Van Gerwen, die bovendien ook nog tien finales verloor. Dus bij bijna de helft van alle Euro Tour-toernooien stond Van Gerwen in de finale.

Gerwyn Price is na afgelopen weekend de nummer twee op de eeuwige winnaarslijst. 'The Iceman' staat nu op acht Euro Tour-titels, eentje meer dan Peter Wright. Michael Smith volgt met vijf Euro Tour-titels, terwijl Dave Chisnall, Luke Humphries en Phil Taylor er vier hebben.

Mensur Suljovic, Ian White en Joe Cullen staan ieder op twee Euro Tour-eindzeges, terwijl Kim Huybrechts en James Wade tweemaal wisten te zegevieren. Simon Whitlock, Mervyn King, Steve Beaton, Justin Pipe, Gary Anderson, Jonny Clayton, Adrian Lewis, José de Sousa, Damon Heta, Max Hopp, Jamue Hughes, Wes Newton, Alan Norris, John Part, Krzysztof Ratajski, Devon Petersen, Robert Thornton, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort wonnen er allemaal één.

In totaal wisten 32 verschillende spelers een Euro Tour-toernooi te winnen. Deze waren afkomstig uit twaalf verschillende landen: Nederland, Schotland, Wales, Engeland, Oostenrijk, België, Australië, Noord-Ierland, Portugal, Duitsland, Canada, Zuid-Afrika en Polen.

Overigens is Rob Cross de speler met de meeste tweede plaatsen zonder enige Euro Tour-titel. 'Voltage' verloor al zijn zeven finales.