In memoriam: Kyle Anderson (1987-2021)

Amper een maand na het overlijden van Andy Fordham overleed met Kyle Anderson opnieuw een populair gezicht op het dartscircuit.

De dood van Anderson op 33-jarige leeftijd sloeg in als een bom. Onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws stroomden de steunbetuigingen aan zijn familie en de hommages binnen. Er was niets anders dan lof voor Anderson, die als een zorgzaam en vrolijke man werd gezien, waarbij het een plezier was om in zijn buurt aanwezig te zijn.

De beste typering van een collega-darter kwam misschien wel van Nathan Aspinall, die ook een prachtige foto van hemzelf en Anderson postte op Twitter. ''Een fantastische darter en een nog aardigere vent'', schreef The Asp.

Maar het zou Anderson geen recht doen wanneer hij enkel om zijn persoonlijkheid zou worden herdacht. De Australiër was ook een ongelofelijk getalenteerde darter.

The Original domineerde het Australische dartscircuit in de jaren 2013 en 2014 en dwong op deze wijze tweemaal deelname voor het PDC-WK af. Bij zijn eerste poging verloor hij van Steve Beaton, de tweede keer gooide hij tegen Ian White een historische negendarter op het podium van Alexandra Palace - slechts de zevende in de geschiedenis van het toernooi.

Hiermee vestigde Anderson definitief zijn naam in de dartswereld. Hij trok naar de Q-School en veroverde op de eerste dag meteen zijn Tour Card. Het duurde niet lang of hij bereikte de Order of Merit top 64 en kwalificeerde zich voor de World Matchplay. Hij kwalificeerde zich vier keer voor de Matchplay, verscheen ook twee keer op de Grand Prix en bereikte de kwartfinales van de UK Open in 2016. Op zijn hoogtepunt stond Anderson comfortabel in de top-32 van de wereld.

In 2017 kende Anderson zijn absolute hoogtepunten uit zijn carrière. Op 5 augustus won hij zijn eerste - en enige - Pro Tour-titel tijdens het zeventiende Players Championship-toernooi. Dat The Original in de vorm van zijn leven stak, bleek een week later tijdens de Auckland Darts Masters. Met zeges op Gary Anderson (6-4), Simon Whitlock (10-9), James Wade (11-4) en Corey Cadby (11-10) veroverde hij een televisietitel.

Anderson drong vervolgens door tot de halve finales van de European Championship, waar hij voor de tweede keer op televisie een negendarter produceerde in een razend spannende halve finale tegen Michael van Gerwen, die de Nederlander maar nipt naar zich toetrok.

Anderson's reis had zijn hobbels, zeker; heimwee en ziekte speelden hun rol, net als visumproblemen aan het einde van 2016. Hierdoor moest de Australiër zich noodgedwongen afmelden voor de Players Championship Finals en het WK.

Begin dit jaar besloot Anderson om afstand te nemen van zijn Tour Card. De manier waarop typeerde hem als mens. Hij sprak de hoop uit dat een nieuwe ster het zou kunnen gebruiken om zijn droom te verwezenlijken.

Aan zijn overvloed aan talent werd geen moment getwijfeld. De twee TV-negendarters vertellen hun eigen verhaal. Er is ook het officieuze wereldrecord gemiddelde van 134.84, gegooid op een Pro Tour-wedstrijd in 2015. Daarnaast gooide Anderson eens een 150 check-out via driemaal bullseye. Op zijn hoogtepunt was de scoringskracht van de Australiër moeilijk te evenaren.

Maar het verlies van Anderson is zoveel meer dan enkel het overlijden van een talentvolle darter. De dartswereld verliest een geweldige ambassadeur van het Australische darten. The Original was bovendien ook een pionier voor de Aboriginal Australiërs.

Anderson laat ons achter met tal van prachtige herinneringen - van vrienden en geliefden die hem goed kenden tot dartsfans die zich die gedenkwaardige negendarter herinneren in een uitzinnig Alexandra Palace.

Kyle Anderson heeft zijn stempel gedrukt op iedereen die hem kende. Hij zal ontzettend gemist worden, maar nooit vergeten. Dat is één ding wat zeker is.

Lees meer over:
PDC Kyle Anderson

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties