INTERVIEW: Ronny Huybrechts wil zijn plaats terug innemen op het PDC-circuit

Maandag gaat in het Duitse Niedernhausen de Europese Q-School van start. Eén van de Belgische deelnemers die er op zoek gaat naar een Tour Card is Ronny Huybrechts. Dartsnieuws.com had een gesprek met hem en peilde naar zijn verwachtingen.

Huybrechts verloor eind 2019 zijn Tour Card en slaagde er enkele weken later niet in om die op Q-School te heroveren. “Vorig jaar had ik even genoeg van het spelletje, ik had juist mijn Tour Card verloren omdat ik het gewoon niet kon opbrengen om te trainen. Ook werd het vele reizen me even te veel. Ik heb toen even alles op een rijtje gezet en toen heeft mijn broer Kim en Helmoed Hoppenbrouwers van Hemeco mij toch overgehaald om door te gaan en er opnieuw vol voor te gaan. Helaas was dit net voor Q-School en ben ik dus met een minimale voorbereiding naar daar getrokken. Uiteindelijk kwam ik slechts een paar puntjes te kort voor een Tour Card. Dit jaar is de voorbereiding natuurlijk beter, ik heb veel getraind met mijn broer. Het is nog niet super maar ik geloof er wel in.”

Even afstand genomen

Door de pandemie waren er weinig andere mogelijkheden om toernooien te spelen, de logische vraag is dan ook of Huybrechts het PDC-circuit heeft gemist. “Echt gemist niet, misschien was het wel goed om even afstand te nemen en me terug volledig op te laden. Ik heb wel alle toernooien gevolgd en bekeken op PDC-TV. Door deze pandemie is het natuurlijk lastig om wedstrijdritme op te doen want alles is afgelast of gesloten. Zo is ook onze competitie stopgezet na amper één speeldag en was het improviseren om me voor te bereiden op het nieuwe seizoen.”

'The Rebel' beseft dat hij voor een zware taak staat op Q-School. “Tja, veel zal afhangen van het moment zelf, de loting en de factor geluk. Het zal in ieder geval niet eenvoudig zijn en de mensen die uiteindelijk een Tour Card halen zullen het dubbel en dik verdiend hebben. Hopelijk ben ik erbij en zo niet wens ik iedereen die het wel haalt enorm veel succes op de Tour.”

Combinatie werk-sport

Huybrechts heeft darts altijd gecombineerd met werken en momenteel is hij nog steeds halftijds aan de slag bij het bedrijf Bravilor. “Als ik een Tour Card verover blijf ik uiteraard werken. Ook niet vergeten dat ik ondertussen 55 jaar ben en je gaat ook geen 20 jaar meer gooien op dit niveau. Stel dat ik zou stoppen met werken en dan snel terug mijn Tour Card verlies, dan moet ik terug op zoek naar werk, wat op mijn leeftijd absoluut niet evident is. Ik werk nu al 19 jaar bij dezelfde firma, dat gooi je ook niet zomaar weg. Doordat ik slechts halftijds werk heb ik bovendien genoeg vrije uren over om te trainen.”

In totaal gaan er maar liefst 19 Belgen dit jaar hun kans op Q-School. “Persoonlijk vind ik iedere belg een kanshebber op een Tour Card. We hebben voldoende talent en er zijn nog spelers die nu niet ingeschreven zijn maar die er zeker een kans maken. Ik hoop ook dat het nu volop in de media komt, zodat er nog meer mensen beginnen darten en we zo nieuwe talenten kunnen ontdekken. Ik wil iedere Belg alvast enorm veel succes toewensen en hoop vooral dat ze ervan gaan genieten. Hopelijk kunnen we een paar Tour Cards veroveren.”

Finale als eerbetoon aan overleden vader

Tot slot vroegen we Huybrechts nog naar de prestatie waarop hij het meest trots is in zijn dartscarrière. “Dit is een moeilijke. Eerst en vooral natuurlijk de finale met Kim op de World Cup of Darts. Onze vader was juist overleden en toen hebben we elke wedstrijd echt voor hem gespeeld. Ook het Europees kampioenschap in 2013, waar ik de halve finales heb gehaald, was speciaal. Zeker omdat ik toen onderweg Phil Taylor versloeg. En tenslotte onthoud ik ook zeker mijn drie finales op een vloertoernooi."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties