James Wade blijkt aantrekkingskracht voor historische negendarters: Vroeger zelf 009 als bijnaam, nu vooral toeschouwer op podium

Wordt er een negendarter gegooid tijdens een televisietoernooi, dan is er een goede kans dat James Wade op het podium staat. Bij de 67 perfecte legs die op een televisietoernooi zijn gegooid, stond Wade elf keer op het podium.

Van december 2006 tot en met oktober 2007 droeg Wade de bijnaam 009, een knipoog naar James Bond's 007. De linkshandige darter had in 2006 in een korte tijd drie negendarters gegooid.

Tegenwoordig staat Wade echter vooral bekend als de darter die negendarters tegen zich krijgt. Al acht keer stond The Machine op de eerste rij om toe te zien hoe een tegenstander een perfecte leg tegen hem wierp op televisie. Bovendien zijn het vaak ook historische negendarters waarbij Wade als tegenstander is betrokken.

Mervyn King werd in 2009 op de South African Masters de eerste speler die een TV-negendarter buiten Europa wist te gooien. De tegenstander? U raadt het vast al; James Wade.

In mei 2010 zag Wade zijn opponent Phil Taylor twee perfecte legs produceren in de finale van de Premier League Darts. The Power is daarmee nog altijd de enige speler ooit die in één televisiewedstrijd twee legs in negen pijlen heeft uitgegooid.

Een jaar later was The Machine opnieuw betrokken bij een bijzondere negendarter. Brendan Dolan gooide tegen hem de eerste perfecte leg op de World Grand Prix, waar de legs ook met een dubbel begonnen moeten worden.

In december 2012, tijdens het WK Darts 2013, gooide Michael van Gerwen een negendarter tegen Wade. Bijna was de Engelsman getuige van een nieuw historisch moment, want in de daaropvolgende leg miste Van Gerwen de dubbel 12 voor een tweede negendarter op rij.

Geschiedenis werd er echter wel geschreven tijdens de World Grand Prix van 2014. In de tweede ronde van dat toernooi gooide Wade eerst zelf een perfecte leg tegen Robert Thornton. Maar later in het duel kreeg de tienvoudig major-winnaar er zelf één tegen. Tot op heden is die partij nog altijd de enige wedstrijd ooit waarin beide spelers een negendarter gooiden.

Vervolgens was Wade in 2016 toeschouwer van een perfecte leg van Adrian Lewis in de Premier League Darts, de eerste TV-negendarter in Noord-Ierland. De Odyssey Arena in Belfast, tegenwoordig bekend als de SSE Arena, was op 17 februari 2022 opnieuw de locatie waar geschiedenis werd geschreven en uiteraard was Wade opnieuw van de partij.

Gerwyn Price had tijdens de derde speelweek van de Premier League Darts 2022 in zijn halve finale een negendarter gegooid tegen Michael van Gerwen. In de finale tegen Wade volgde een tweede perfecte leg. Hiermee werd Price de eerste darter die op dezelfde dag in twee verschillende wedstrijden een negendarter gooide op televisie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties