Kim Huybrechts voor het eerst sinds 2017 naar finale op Euro Tour

Kim Huybrechts is de eerste finalist op de Czech Darts Open 2024. De Belg had zich oorspronkelijk niet eens geplaatst voor het Euro Tour-toernooi in Praag, maar mag nu gaan toekijken of Luke Humphries of Luke Littler zijn tegenstander in de finale wordt.

Huybrechts verloor in de finaleronde van het Tour Card-kwalificatietoernooi voor de Czech Darts Open. Hij was uiteindelijk derde reserve voor dit toernooi, en mocht vrijdag plots afreizen naar de Tsjechische hoofdstad nadat Rob Cross zich had afgemeld.

Het was voor 'The Hurricane' zijn eerste Euro Tour-toernooi van het jaar. Een cruciale kans voor Huybrechts, die op dat moment nog zijn best moest doen om zich te plaatsen voor het WK Darts. Het WK-ticket was na zijn 6-5 overwinning op Luke Woodhouse binnen, maar met zeges op Pavel Drtil (6-4) en Jermaine Wattimena (6-4) wist hij vervolgens door te dringen tot de halve finales.

Daarin trof hij Niels Zonneveld, die nog één overwinning nodig had om Dirk van Duijvenbode uit het deelnemersveld voor de European Championship te wippen. Scorend was Zonneveld de betere tegen Huybrechts. Met onder meer een 16-darter en een 13-darter kwam hij op een 3-1 voorsprong, en via een 11-darter werd het 4-2. In de achtste leg miste Zonneveld echter vier kansen om zijn break te behouden. Via een 22-darter kwam Huybrechts terug tot 4-4.

In de negende leg was er opnieuw een break voor Zonneveld, maar daarna volgden opnieuw vier missers op de dubbels. Huybrechts raakte de dubbel 20 om aan te tekenen voor 5-5, waarna Zonneveld via een 11-darter opnieuw een break forceerde.

Zonneveld mocht voor de wedstrijd gooien, maar miste vanaf 124 een matchdart op de bullseye. Huybrechts overleefde en kwam via dubbel 18 op 6-6. De leg-decider ging vervolgens met een 67 finish naar de Belg.

Daardoor is Huybrechts opeens één plek verwijderd van een plek op de European Championship. Bovendien plaatst hij zich dan ook voor de Grand Slam of Darts en staat Huybrechts er goed voor om de World Matchplay en World Grand Prix te halen in 2025.

Het is voor Huybrechts de eerste keer sinds 2017 dat hij in de finale van een Euro Tour-toernooi staat. Dat jaar verloor hij in de finale van de International Darts Open van Peter Wright. Eerder wist de Antwerpenaar wel de Dutch Darts Masters (2013) en European Darts Grand Prix (2015) te winnen.