Matchfixing in de dartswereld; wat zijn de gevolgen voor de sport en betrokkenen?

Dinsdag werd de dartswereld opgeschrikt door beschuldigingen van matchfixing aan het adres van Wessel Nijman en Kyle McKinstry.

Nijman heeft inmiddels bekent en zijn excuses aangeboden voor het plegen van matchfixing . McKinstry ontkent en heeft aangegeven in beroep te gaan tegen zijn schorsing. Beide spelers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het opzettelijk verliezen van wedstrijden in de online-dartscompetitie Icons of Darts League.

In het verleden werden wel eens spelers verdacht van matchfixen om de uitkomst van weddenschappen te beïnvloeden. Maar tot een zaak en een straf kwam het niet. Vorig jaar werden wel twee spelers op de Australische DPA Tour voor drie maanden geschorst voor het beïnvloeden van een wedstrijd in de poulefase van een toernooi. Dit had echter niets te maken met een weddenschap.

De gokmarkt is een belangrijke factor voor de dartssport. Het merendeel van de PDC -sponsors bestaat uit wedkantoren. De integriteit van de sport staat hoog in het vaandel. De vervalste wedstrijden vonden weliswaar niet plaats tijdens een PDC - of BDO-toernooi. Toch tast dit het vertrouwen in de sport aan. Je kan de klok erop gelijk zetten dat spelers die de komende weken een totale off-day hebben, een regen aan beschuldigingen van matchfixing over zich heen krijgen.

Juist omdat dit het eerste bekende geval van matchfixing met betrekking tot weddenschappen is, zal de tuchtcommissie Darts Regulation Authority (DRA) ongetwijfeld een voorbeeld willen stellen dat zoiets niet getolereerd wordt. Zolang het onderzoek loopt zijn Nijman en McKinstry in ieder geval geschorst van deelname aan PDC-toernooien en andere evenementen die gesanctioneerd worden door de DRA.

Matchfixing in de dartswereld; wat zijn de gevolgen voor de sport en betrokkenen?
Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Actie met grote gevolgen voor Nijman

De kans is groot dat Nijman en - mogelijk ook - McKinstry een fikse straf krijgen. De Nederlander lijkt er wel beter van af te komen dan de Noord-Ier. Nijman werkte mee tijdens het onderzoek, betuigde spijt en toonde bereidheid zich in te zetten voor een voorlichtingscampagne om te voorkomen dat andere darters zich schuldig maken aan matchfixing. Bovendien is Nijman verdacht van matchfixing in één wedstrijd, tegenover twee verdenkingen voor McKinstry. Bovendien zou de Noord-Ier slecht meewerken in het onderzoek.

Nijman heeft in een statement aangegeven zijn straf te aanvaarden. Wat de strafeis ook wordt, de schade lijkt al aanzienlijk. Zijn sponsorcontract bij management MODUS Darts, tevens organisator van de online-competitie Icons of Darts League, werd per direct beëindigd.

Ook op sportief vlak zal de 20-jarige darter uit Uitgeest ongetwijfeld de gevolgen merken van zijn actie. Nijman is momenteel de nummer twee op de PDC Development Tour Order of Merit. Die plek geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan het WK en een PDC Tour Card voor de komende twee seizoenen.

Aangezien de tweevoudig Euro Tour-deelnemer een fikse schorsing boven het hoofd hangt, is de kans bijzonder klein dat hij in september mee mag doen aan de afsluitende Development Tour-toernooien. Weg mogelijke WK-plek en de bijbehorende startpremie van 7500 pond.

Het is voor Nijman te hopen dat de verdere gevolgen voor hem beperkt blijven. Deze zaak gaat hem echter nog lang achtervolgen en het zal ook een mentale uitdaging worden om het vertrouwen van toekomstige fans en sponsoren terug te winnen.

Matchfixing in de dartswereld; wat zijn de gevolgen voor de sport en betrokkenen?
Foto: PDC Europe
Lees meer over:
PDC Wessel Nijman matchfixing

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties