Nieuwlaat is onder de indruk van De Sousa: 'Hij is erg goed onder druk'

José de Sousa is één van de sensaties van het moment. De 47-jarige Portugees bereikte recent de finale van de Premier League en won ook twee opeenvolgende toernooien op de Super Series.

De Sousa behaalde pas in 2019 voor het eerst een PDC Tour Card en is dus nog relatief nieuw op de Pro Tour. "Op Q-School zag ik al dat hij goed was, die dagen heb ik hem redelijk goed kunnen volgen", aldus dartscommentator Jacques Nieuwlaat bij Sportnieuws.

'The Special One' staat niet meteen gekend als een rekenwonder en dat ziet Nieuwlaat ook niet meteen veranderen. "Dat gaat hij ook nooit meer leren. Kijk, als je zolang dart en je kunt nog steeds niet rekenen, dan ga je het gewoon nooit meer leren."

Soft-tip

Dat De Sousa pas op latere leeftijd definitief doorbreekt in de PDC heeft zo zijn redenen. "Hij heeft heel lang in het soft tip darten rondgelopen en daar was hij écht goed. Daar heeft hij ook heel veel toernooien gewonnen", zegt Nieuwlaat. "Ze kunnen met het soft tip darten goed geld verdienen en het is daar (landen in het Middellandse Zeegebied, red.) mateloos populair. Als ik daar zou wonen, zou ik ook gaan soft tippen. Dan kan je namelijk lekker buiten staan, terwijl je bij het steel tip darten binnen moet staan."

"Bij het soft tip darten telt de machine natuurlijk voor je, dus daar hoefde De Sousa niets aan de caller te vragen of te rekenen", vervolgt Nieuwlaat. "Dus ik denk dat hij het gewoon simpelweg vergeet om te vragen soms. Zijn coach moet hem eigenlijk vertellen: 'als je het niet weet, moet je het vragen'. Dat is eigenlijk de enige oplossing, want hij heeft werkelijk geen idee."

Heel goed onder druk

Ondanks het slechte rekenen heeft De Sousa zich wel opgewerkt tot een absolute topspeler. "Hij is erg goed onder druk. Je denkt vaak: 'nu zal hij onder druk wel een keer missen'. Maar hij mist bijna geen pijlen onder druk. Behalve rekenfouten doet hij bijna niks fout, wedstrijd technisch gezien. Hij laat zich niet gek maken door het publiek of de tegenstander, dus al met al is het een complete speler."

Nieuwlaat denkt dat De Sousa nog maximaal vijf jaar aan de top meedraait. "Hij kan zeker wereldkampioen worden. Maar iemand als Dirk van Duijvenbode kan dat ook. Zo kan ik er nog wel 50 opnoemen. Kijk als je één keer een major hebt gewonnen, daarmee doel ik op een WK, de World Matchplay of de Grand Slam, dan kun je altijd die toernooien winnen", besluit Nieuwlaat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties