PETER WRIGHT VERSLAAT MICHAEL SMITH NA ZINDERENDE WK-FINALE EN PAKT TWEEDE WERELDTITEL

Peter Wright heeft zich voor de tweede maal in zijn carrière gekroond tot wereldkampioen. De 51-jarige Schot versloeg Michael Smith met 7-5 in sets, waardoor Smith ook zijn tweede WK-finale verloor na zijn eerdere nederlaag tegen Michael van Gerwen in 2019. Wright pakte in 2020 juist zijn eerste wereldtitel door de Nederlander te verslaan.

Na een vroege voorsprong voor Wright, leek het duel halverwege de wedstrijd uit zijn handen te glippen. Echter verzuimde Smith afstand te nemen van zijn Schotse tegenstander, waarna Wright alsnog aan het langste eind trok.

Wright won de eerste twee sets met allebei 3-1. Zeker het verlies van de tweede set was een flinke tik voor Smith. Wright wierp 148 en 124 uit, terwijl Bullyboy in beide gevallen op een finish stond te wachten.

Smith deelde zo'n zelfde tik echter uit in de derde set. Hij brak Snakebite met een 167 finish in de derde leg en haalde daarna de set binnen met een 13-darter via dubbel 13. Vervolgens trok hij de stand gelijk door de vierde set met 3-2 te pakken.

Beide spelers hielden daarna gemakkelijk hun eigen set, waardoor de stand 3-3 was na zes sets. In de zevende set wist Smith voor het eerst in de partij op voorsprong te komen. Hij opende de set met een break via tops, en trok vervolgens de set met 3-0 naar zich toe dankzij een 64 check-out en een 11-darter.

Lang kon de Engelsman echter niet genieten van zijn set voorsprong, want Wright snoepte de achtste set van Smith af. De nummer twee van de wereld kwam op 2-0 en won de set uiteindelijk met 3-1 na een 72 finish via dubbel 9.

Echter was het daarna opnieuw Smith die de voorsprong heroverde. Hij won de negende set met 3-2 en leek daarna een grote stap richting de wereldtitel te zetten door 2-0 voor te komen in zijn eigen set. Bullyboy produceerde daarna echter drie matige legs, waardoor Wright zich terug kon vechten in de set en met een 12-darter opnieuw voor de gelijkmaker zorgde.

Daarna slaagde Wright er opnieuw in om drie legs op rij te pakken. Hierdoor had Snakebite nog maar één set nodig voor de wereldtitel, maar Smith mocht de twaalfde set beginnen.

De Engelsman leverde echter meteen zijn eigen leg in. Hij miste de bullseye, waarna Wright met een 81 finish wel de bullseye raakte. Via dubbel 9 maakte Snakebite er daarna 2-0 van. Smith maakte nog 2-1, maar daarna pakte Wright de wereldtitel met een 13-darter.

Wright blijft ook na zijn tweede wereldtitel nog steken op de tweede plek van de wereldranglijst. Zijn achterstand op nummer één Gerwyn Price is echter nog maar 15.250 pond.