Speelschema Hungarian Darts Trophy: Van Gerwen, Nijman en Van Veen zondagavond in actie tijdens finalesessie

Zondagavond is de ontknoping op de Hungarian Darts Trophy met achtereenvolgens de kwartfinales, halve finales en finale. Er is nog voldoende Nederlandse inbreng, want er staan liefst drie Nederlanders bij de laatste acht.

Zij gaan samen met de overgebleven vijf spelers strijden om de titel bij het Euro Tour-toernooi in Boedapest. De Hungarian Darts Trophy staat voor de vierde keer op het programma. In 2021 wist Gerwyn Price de allereerste editie te winnen door Michael Smith in de finale met 8-2 te verslaan. Een jaar later ging de titel naar Joe Cullen, die in een verrassende finale met 8-2 te sterk was voor William O'Connor. In 2023 ging Dave Chisnall met de titel aan de haal door Luke Humphries te kloppen in de finale. Alle voorgaande winnaars liggen al uit het toernooi, waardoor er sowieso een nieuwe naam op de erelijst komt.

Daryl Gurney v Ryan Searle

In de eerste kwartfinale staan Daryl Gurney en Ryan Searle tegenover elkaar. Gurney was bij de laatste zestien verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelverdediger Dave Chisnall (6-5), terwijl hij eerder ook won van Florian Hempel (6-5). Searle haalde de kwartfinales met zeges op Alberto Bezjian (6-1) en Peter Wright (6-1).

Searle heeft een opvallend goed record tegen zijn komende Noord-Ierse opponent. Gurney won twee van de eerste drie onderlinge duels, maar de laatste zeven confrontaties werden allemaal gewonnen door Searle. Ze kwamen elkaar dit seizoen al drie keer tegen op de Euro Tour. Hoewel Searle al deze ontmoetingen won, was het wel elke keer spannend. Twee keer werd het 6-5, en één keer pakte Searle de winst met 6-4.

Wessel Nijman v Gian van Veen

In ieder geval één Nederlander gaat zich bij de laatste vier scharen, want in de tweede wedstrijd van de avond gaan Wessel Nijman en Gian van Veen de strijd met elkaar aan. Nijman begon zijn toernooi met een 6-0 zege op György Jehirszki en zorgde daarna voor een verrassing door Gerwyn Price met 6-5 te verslaan. Daarna boekte Nijman ook een overtuigende 6-1 overwinning op Scott Williams.

Van Veen startte zijn deelname in Boedapest met een moeizame 6-4 overwinning op Keane Barry. In de derde ronde kwam hij vervolgens ook al een landgenoot tegen. Danny Noppert werd na een hoogstaande partij met 6-3 verslagen.

Het is al de elfde keer dat Nijman en Van Veen elkaar treffen op het PDC-circuit, al vonden de voorgaande duels bijna allemaal plaats op het jeugdcircuit. Zes keer won Van Veen en vier keer trok Nijman aan het langste eind.

Ross Smith v Stephen Bunting

Één leg hoefde Ross Smith zondagmiddag maar te spelen om zich te plaatsen voor de kwartfinales van dit toernooi. Na zijn 6-2 overwinning op Raymond van Barneveld zag hij tegenstander Ricardo Pietreczko al na één leg opgeven vanwege een polsblessure. Bunting kreeg zondagmiddag voor de tweede keer dit toernooi een negendarter tegen zich. Nadat Cor Dekker zaterdag een perfecte leg tegen hem gooide, herhaalde Martin Schindler deze prestatie in de derde ronde. Uiteindelijk won Bunting echter wel met 6-4 van de Duitser.

Het wordt de vierde keer dit seizoen dat de twee Engelsen elkaar tegenkomen. Twee van de drie voorgaande duels werden gewonnen door Bunting, die in de head-to-head ook een comfortabele 11-4 voorsprong heeft.

Michael van Gerwen v Josh Rock

Tot slot gaan Michael van Gerwen en Josh Rock onderling uitmaken wie de laatste halvefinalist wordt op de Hungarian Darts Trophy. Van Gerwen werd dit toernooi nog niet echt getest en boekte eenvoudige overwinningen op zowel Martin Lukeman (6-2) als Gabriel Clemens (6-2)> Bovendien zorgde 'Mighty Mike' in de tweede ronde voor een hoogstandje door een negendarter te gooien.

Rock ontsnapte in de tweede ronde aan uitschakeling toen James Wade acht matchdarts miste om de Noord-Ier uit te schakelen. 'Rocky' versloeg Wade uiteindelijk met 6-5 en zegevierde daarna ook met 6-4 tegen Rob Cross om de laatste acht te bereiken.

Van Gerwen en Rock speelden eerder zeven keer eerder tegen elkaar. Vijf keer ging de overwinning naar Van Gerwen, en twee keer ging Rock er met de winst vandoor. De laatste onderlinge ontmoeting was bij de World Grand Prix in 2023, waar Van Gerwen met 2-0 in sets won.

TV en livestream

De Hungarian Darts Trophy wordt uitgezonden op Viaplay en PDC TV. Zoals gebruikelijk bij de Euro Tour-toernooien bestaat de Hungarian Darts Trophy uit drie toernooidagen. De middagsessies starten dagelijks om 13:00 uur, terwijl de avondsessies om 19:00 uur van start gaan.

De eerste ronde vindt plaats op vrijdag. De zestien Order of Merit qualifiers en de winnaars uit de diverse kwalificatietoernooien maken dan hun opwachting. De top-16 geplaatste spelers stromen het toernooi op zaterdag in de tweede ronde in. Op zondag volgt de ontknoping van het toernooi, met allereerst de derde ronde in de middagsessie. Zondagavond volgen de kwartfinales, halve finales en de finale.

Verdeling prijzengeld

Bij dit Euro Tour-toernooi wordt er in totaal 175.000 pond aan prijzengeld verdeeld onder de 48 deelnemers. Zij krijgen in ieder geval 1250 pond aan startgeld. De top-16 geplaatste spelers die de Hungarian Darts Trophy vanaf de tweede ronde instromen krijgen sowieso 2500 pond.

Zij moeten wel - net als de zestien Order of Merit qualifiers die in de eerste ronde starten - hun eerste wedstrijd winnen om het prijzengeld te laten meetellen voor de wereldranglijst en de andere rankingen. De winnaar van de Hungarian Darts Trophy gaat uiteindelijk naar huis met de hoofdprijs van 30.000 pond.

Danny Noppert (102.68) 3-6 (101.31) Gian van Veen

Ross Smith (107.36) 1-0 (55.75) Ricardo Pietreczko (Pietreczko gaf op vanwege een polsblessure)

Stephen Bunting (89.17) 6-4 (93.81) Martin Schindler

Gabriel Clemens (90.23) 2-6 (100.46) Michael van Gerwen

Josh Rock (99.91) 6-4 (91.19) Rob Cross

Avondsessie (vanaf 19:00 uur)