Statisticus verdedigt opmerkelijke keuze Van Gerwen in wedstrijd tegen Suljovic

Het ging na de WK-wedstrijd tussen Michael van Gerwen en Mensur Suljovic (4-2) vooral over dat ene opmerkelijke moment in de laatste leg van de vijfde set.

Van Gerwen kon het duel in de vijfde set afmaken, maar hij besloot 121 weg te zetten op dubbel 16. Een vergissing zo bleek, want Suljovic gooide een fantastische 161 finish om zich in de wedstrijd te houden en de achterstand terug te brengen tot 3-2. Uiteindelijk kwam het daarna dus alsnog goed voor de Vlijmenaar.

De actie van Van Gerwen kreeg wisselende commentaar op social media. Veel mensen snapten de keuze van 'Mighty Mike', maar er kwam ook kritiek. Zo oordeelde Belgische analist en oud-darter Erik Clarys bijzonder hard over de keuze van Van Gerwen.

Statisticus Christopher Kempf laat op Twitter echter zien dat Van Gerwen statistisch gezien de juiste keuze maakte. Volgens zijn berekeningen was de kans dat Suljovic 161 uit zou gooien slechts 2.8 procent. Bovendien was de kans dat Van Gerwen ook daadwerkelijk de bullseye zou raken 'maar' 29.8 procent.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties