TOERNOOICENTER PDC European Tour 2020: Uitleg over opzet, kalender en verdeling prijzengeld

Voor het negende jaar op rij worden er met de PDC European Tour diverse PDC-toernooien op het Europese vasteland georganiseerd. In 2012 begon het circuit met vijf toernooien, dat aantal is tegenwoordig bijna verdrievoudigd.

Acht jaar later is het Euro Tour-circuit uitgebreid naar dertien toernooien in zeven verschillende landen. Hongarije en België debuteren dit jaar op de speelkalender. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Gibraltar en Tsjechië maken opnieuw deel uit van het programma van de PDC European Tour.

Middels de Euro Tour-toernooien werd de sprong van de vloertoernooien naar de grote majors verkleind. Inmiddels worden enkele van deze toernooien zelfs beter bezocht dan de majors.

[caption id="attachment_13463" align="alignnone" width="350"]Kelly Deckers/PDC Europe Foto: Kelly Deckers/PDC Europe[/caption]

Welke darters zijn te zien op dit circuit?

Nagenoeg alle wereldtoppers zijn aanwezig tijdens de Euro Tour-toernooien, mits zij zich geplaatst hebben. Enkel Gary Anderson heeft aangegeven deze evenementen structureel over te slaan. Als gevolg kan de Schot zich ook niet kwalificeren voor de European Championship.

Michael van Gerwen speelde in 2019 elf van de dertien toernooien op het Europese circuit. De nummer één van de wereld zal naar verwachting dit jaar weer nagenoeg alle Euro Tours afgaan. Van Gerwen krijgt tijdens deze toernooien concurrentie van onder meer Peter Wright, Michael Smith, James Wade, Rob Cross, Gerwyn Price, Adrian Lewis en Mensur Suljovic.

Nederlands succes op Euro Tour-toernooien

Het Euro Tour-circuit wordt soms ook wel gekscherend het Michael van Gerwen Exhibition Circuit genoemd. De 30-jarige Brabander domineert al jaren de toernooien op het Europese vasteland. In de afgelopen acht seizoenen (2012 t/m 2019) werden er in totaal 78 Euro Tours afgewerkt, waarvan Mighty Mike er liefst 32 op zijn naam wist te schrijven.

Tevens bemachtigde Van Gerwen achtmaal een tweede plaats, wat betekent dat de drievoudig wereldkampioen in meer dan de helft (51 procent) van de finales heeft gestaan.

Ook Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort kenden succes op het Euro Tour-circuit. 'Barney' won in 2012 de European Darts Open, terwijl Van der Voort in 2014 de beste was tijdens de Austrian Darts Open. Tevens waren er finaleplaatsen voor Benito van de Pas (tweemaal) en Jelle Klaasen (eenmaal).

TOERNOOICENTER PDC European Tour 2020: Uitleg over opzet, kalender en verdeling prijzengeld
Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Opzet

De top-16 van de Pro Tour Order of Merit op moment van de cut-off is automatisch geplaatst voor een Euro Tour-toernooi. Tevens krijgen de twee hoogst geklasseerde spelers uit het gastland op de PDC Order of Merit uitgenodigd. Het deelnemersveld wordt gevuld met 30 qualifiers.

Een groot gedeelte (24 stuks) van de qualifiers komt via een kwalificatietoernooi voor de nog niet geplaatste Tour Card-houders. Spelers die aan de Q-School hebben meegedaan maar geen Tour Card hebben gewonnen, mogen strijden om twee startplekken. Tevens is er een kwalificatietoernooi met twee plaatsen voor spelers uit het gastland. Tot slot worden er kwalificatietoernooien georganiseerd voor spelers uit de Scandinavische/Baltische staten (één startplek) en uit Oost Europa (één startplek).

De 32 beste spelers op de PDC European Tour Order of Merit na dertien Euro Tour-toernooien doen mee aan de European Championship in Dortmund.

Kalender 2020

Evenement Datum Speellocatie
ET1 Belgian Darts Championship 28 februari – 1 maart Hasselt
ET2 European Darts Grand Prix 20 – 22 maart Sindelfingen
ET3 European Darts Open 27 – 29 maart Leverkusen
ET4 German Darts Grand Prix 11 – 13 april München
ET5 Austrian Darts Open 1 – 3 mei Premstätten
ET6 Hungarian Darts Open 8 – 10 mei Boedapest
ET7 International Darts Open 22 – 24 mei Riesa
ET8 European Darts Matchplay 26 – 28 juni Trier
ET9 German Darts Championship 3 – 5 juli Hildesheim
ET10 German Darts Open 10 – 12 juli Jena
ET11 Dutch Darts Masters 11 – 13 september Leeuwarden
ET12 Gibraltar Darts Trophy 25 – 27 september Gibraltar
ET13 Czech Darts Open 16 – 18 oktober Praag

Format

Eerste ronde - Best of 11 legs
Tweede ronde - Best of 11 legs
Derde ronde - Best of 11 legs
Kwartfinale - Beste of 11 legs
Halve finale - Best of 13 legs
Finale - Best of 15 legs

Verdeling prijzengeld tijdens Euro Tour 2020

Resultaat Prijzengeld
Winnaar £25,000
Runner-up £10,000
Halve finale £6,500
Kwartfinale £5,000
Achtste finales £3,000
Laatste 32 £2,000
Laatste 48 £1,000
Totaal £140,000
Lees meer over:
PDC

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties