Van Gerwen maakt vergelijking met Verstappen: "Als je niet wint is het al gauw allemaal slecht"

Michael van Gerwen begint woensdagavond aan zijn WK. De 33-jarige Nederlander neemt het in zijn openingswedstrijd op tegen Lewy Williams.

Van Gerwen beseft dat er veel van hem verwacht wordt. "Natuurlijk, daar ga ik wel van uit en daar moet ik zelf ook van uitgaan. Ik moet gewoon zorgen dat ik scherp ben, er klaar voor ben en dat ik ga winnen. Meer kan ik niet doen. Dat moet gebeuren en dat moet ik ook van mezelf verlangen en eisen. Punt", zegt 'Mighty Mike' tegenover De Telegraaf.

Nooit overmoedig worden

Met vier majorzeges is Van Gerwen de meest succesvolle darter dit jaar. "Je moet nooit overmoedig worden. Op het WK begin ik gewoon weer op nul. Je kunt zomaar op je reet gaan tegen een andere topper en dan lig je er gewoon uit, hè. Een foutje is zo gemaakt. Je hebt geen garantie. Daarom moet die focus er altijd zijn. Maar we gaan natuurlijk wel naar een spelformat wat mij ligt (in sets in plaats van in legs, red.). Bij een best of 11 legs kunnen veel spelers nog van elkaar winnen. Maar hoe langer de wedstrijden duren, hoe moeilijker het voor de mindere van de twee zal worden om te winnen.”

Met de druk heeft Van Gerwen alleszins geen problemen. "Ik heb altijd druk op m’n schouders gehad, dus het is niet zo dat er iets veranderd is. Die druk heb ik ook van mezelf. Ik heb prestatiedrang, wil altijd winnen en het is alleen maar goed dat ik dat heb, want het maakt je tot de speler die je bent. Maar daardoor kun je soms ook tegen de lamp lopen. Dat hoort er ook bij. Of het me ooit in de weg heeft gezeten? Dat niet. Op een gegeven moment word je natuurlijk wel prikkelbaar (als het niet loopt, zoals in de jaren hiervoor, red.), omdat je wilt blijven winnen. Door meerdere factoren ging het een tijdje niet zo lekker, maar als je gewoon blijft gaan, dan komt het vanzelf weer goed.”

Alles minder dan een overwinning wordt bij Van Gerwen al snel als slecht aanzien. "Dan moet je gewoon je ding blijven doen, want anderen denken het toch altijd beter te weten. Ik kan het toch nooit meer goed genoeg doen. Als Max Verstappen nu een keer niet wint, is dat toch precies hetzelfde? Dat heb ik eigenlijk ook. Als ik niet win, dan is het altijd k*t. Of ik me daaraan stoor? Nee, daar ben ik wel een beetje zelf bij geweest, hè. Ik heb voor mezelf de lat hoog gelegd. Je moet ertegen kunnen, maar ik heb een dikke huid. (Met een knipoog) Een hele dikke.”

Mentaal aspect

Darts is vaak ook een psychologisch spelletje. "Ik doe niets extra’s op het mentale vlak, maar dat leer je wel als je lang genoeg meedraait. Ik vind zelf dat je een wedstrijd op het podium, met de druk erbij, niet kunt nabootsen. Daar, op dat moment, moet het allemaal goed vallen. Je went eraan, voor mij is dat heel normaal geworden. De ene keer ben je sterker dan de andere keer, maar het moet wel een beetje in je zitten. Dat maakt je een topspeler.”

Van Gerwen trekt na een succesvol jaar dan ook met veel vertrouwen naar het WK. "Ik heb heel goed gespeeld en ik was vooral heel degelijk, dat vond ik misschien nog wel het belangrijkste. In alle wedstrijden waren mijn dubbels en gemiddelde scores goed en die bleven ook redelijk steady. Ik ging niet ineens van een gemiddelde van 98 naar 83 bijvoorbeeld. (Lachend) De rondetijden moeten goed blijven, om het zo te zeggen. Als ik dat eenmaal heb, ben ik daar niet zo snel meer uit te krijgen. Of ik nog spanning ondervind? Voor een WK wel. Dan borrelt het, zeker. Je wil op dat podium ook nooit falen. Ik wil mezelf altijd trots maken. En m’n gezin. Eigenlijk iedereen.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties