Van Gerwen ontsnapt aan vroege uitschakeling tegen Ratajski, Anderson verslaat Cross

Michael van Gerwen is ternauwernood ontsnapt aan een vroege uitschakeling tijdens de World Grand Prix in Coventry. In een driesetter trok Van Gerwen aan het langste eind.

Van Gerwen schoot uit de startblokken in Coventry en wist de eerste set met 3-0 winnend af te sluiten. Van Gerwen brak Ratajski in de tweede leg nadat de Pool twee darts op D8 miste. De daaropvolgende leg wist Van Gerwen in 12 pijlen uit te gooien voor setwinst. De toon was gezet en Van Gerwen ging met een gemiddelde van bijna 110 de pauze in.

Drie gemiste pijlen op dubbel 12 van Van Gerwen zorgde ervoor dat Ratajski de openingsleg in set 2 wist te winnen. Van Gerwen kwam met een 12-darter gemakkelijk op 1-1 in die set. Met een knappe 80-finish kwam Ratajski op een 2-1 voorsprong in de tweede set en na missers van Van Gerwen wist The Polish Eagle zelfs de set te pakken.

Toch leek het spel van Van Gerwen allesbehalve reden tot paniek. De drievoudig wereldkampioen noteerde in de eerste twee sets een gemiddelde van ruim 100 punten per beurt en mocht aan de beslissende derde set beginnen.

Van Gerwen bleef echter schutteren op de dubbels en liet zich in de eerste leg breken door Ratajski, nadat hij twee darts op dubbel 2 miste. Ratajski kreeg in de daaropvolgende leg drie pijlen om Van Gerwen met zijn rug tegen de muur te zetten, maar wist ook geen dubbel te vinden. Van Gerwen kwam met een geweldige 103-finish via dubbel 12 weer op gelijke hoogte, om vervolgens met een 82-finish zichzelf op een 2-1 voorsprong te zetten in de set.

Ratajski dwong via 76 toch een vijfde leg af in de beslissende derde set, die Van Gerwen mocht beginnen. In die beslissende leg maakte Van Gerwen geen fouten meer. De Vlijmenaar wist de wedstrijd met een 84 finish te besluiten om een plek te boeken bij de laatste 16.

Gary Anderson won uiteindelijk gemakkelijk van Rob Cross. Laatstgenoemde liet veel kansen liggen in de tweede set.

Het was Anderson die aan de wedstrijd begon en de eerste set ook winnend af wist te sluiten. In een beslissende vijfde leg had Cross vier beurten nodig om de leg te openen, waardoor Anderson met een gemiddelde van 99 de eerste set met 3-2 wist te winnen.

In een fase waarin Cross eigenlijk het betere van het spel had werd hij aan het einde van de legs erg slordig. Voltage miste twee keer een single om zichzelf naar een dubbel toe te brengen en nadat hij twee handen vol darts verkwanselde op de dubbel pakte Anderson zijn kans. The Flying Scotsman zette vervolgens een eindsprint in, die hem in één slag naar een 2-0 overwinning bracht.