VERGETEN DARTERS: Rassel Dazzle maakte furore op het PDC-WK 2008

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Nederlander Jan van der Rassel, vijfvoudig deelnemer aan het PDC-WK.

Van der Rassel, afkomstig uit Hoogerheide, begon zijn carrière bij de BDO. Hij verscheen een eerste keer op het grote toneel in 2002 toen hij op de World Darts Trophy in de voorronde verrassend de maat nam van Steve Beaton, om vervolgens in de eerste ronde van Andy Fordham te verliezen. In 2003 haalde hij de laatste zestien op de Winmau World Masters maar vlak daarna stapte hij over naar de PDC.

Debuut op WK

'Rassel Dazzle' debuteerde op het PDC-WK 2004, waar hij naast Roland Scholten de enige Nederlandse deelnemer was, maar ging meteen in de openingsronde onderuit tegen de Engelsman Ritchie Buckle. Twee jaar later keerde hij terug op het WK en zorgde in de eerste ronde voor een grote stunt door de als zeventiende geplaatste Steve Beaton huiswaarts te sturen. In de tweede ronde liep het op dramatische wijze mis nadat hij tegen de Amerikaan John Kuczynski maar liefst acht matchdarts miste om uiteindelijk met 4-3 ten onder te gaan. Datzelfde jaar won hij met de Primus Masters wel het enige PDC-toernooi uit zijn carrière.

Stuntwerk in 2008

2008 bleek uiteindelijk zijn beste WK te worden. Na een stuntzege in de openingsronde tegen Colin Lloyd moest ook Denis Ovens kansloos afdruipen. Uiteindelijk riep Peter Manley hem bij de laatste zestien een halt toe. Ook in 2009 en 2010 was de Nederlander nog van de partij op het WK maar de prestatie van 2008 evenaren of overtreffen lukte niet meer. Na afloop van het WK 2010 nam hij zelfs afscheid van de PDC. Zijn jarenlange sponsor had er de brui aan gegeven en zonder sponsor was het voor van der Rassel, die naast het darten nog werkte in de bouwsector, onmogelijk om alles zelf te bekostigen.

Terugkeer naar BDO

Hij stapte vervolgens over naar de BDO en had zijn zinnen gezet op deelname aan de Lakeside, een toernooi dat hij vroeger fervent op televisie had gevolgd. Die droom realiseren lukte uiteindelijk niet en in 2012 zette hij op 48-jarige leeftijd een punt achter zijn actieve dartscarrière.

Lees meer over:
PDC

Plaats reactie

666

0 reacties