Voorbeschouwing eerste twee kwartfinales op WK Darts met Wade-King en Humphries-Anderson

Na de jaarwisseling maken nog acht darters kans op de wereldtitel. Zaterdagmiddag staan de eerste twee kwartfinales van het WK Darts op het programma.

De strijd om de eerste plek in de halve finale gaat tussen James Wade en Mervyn King, twee spelers die al hele lange tijd niet meer bij de laatste vier hebben gestaan op het WK Darts. Wade was eerder halvefinalist bij de edities van 2009, 2012 en 2013. King haalde bij het WK van 2009 ook de laatste vier, daarna wist The King zelfs niet eens meer de kwartfinales te halen.

Beide Engelsen hebben weinig te klagen gehad over hun route naar de laatste acht. Wade hoefde enkel Maik Kuivenhoven (3-1) en Martijn Kleermaker (4-0) te verslaan, de respectievelijk nummers 56 en 50 van de wereld. Tussendoor zou The Machine het ook nog opnemen tegen Vincent van der Voort, maar The Dutch Destroyer moest zich vanwege een coronabesmetting terugtrekken. King kwam ook nog geen reekshoofd tegen tijdens dit toernooi. De voormalig World Masters-kampioen rekende af met Ryan Joyce (3-2), Steve Lennon (4-0) en Raymond Smith (4-3). Tegen Joyce en Smith ontsnapte King aan uitschakeling door telkens drie sets op rij te winnen na een achterstand van twee sets.

Wade en King stonden in het verleden al 44 keer tegenover elkaar. In de head-to-head leidt King met 25-19, terwijl King ook de zeven laatste ontmoetingen heeft gewonnen.

Echter werden de twee belangrijkste confrontaties allebei gewonnen door Wade. Allereerst in de finale van de Premier League Darts in 2009. Daarnaast pakte The Machine ook de winst in de meest memorabele clash tussen de twee Engelsen. Dat was de finale van Masters in 2014, toen King een voorsprong had van 9-2 en 10-6. Echter won Wade vervolgens vijf legs op rij en dus opnieuw een major-titel ten koste van King.

De tweede kwartfinale gaat tussen Luke Humphries en Gary Anderson. Voor Humphries wordt het zijn derde kwartfinale, nadat hij eerder de laatste acht haalde bij de edities van 2019 en 2020. In beide gevallen was deze ronde toen ook het eindstation. Anderson is in dat opzicht een stuk meer ervaren. The Flying Scotsman staat voor de negende keer in de kwartfinales op het WK Darts. Vijf keer stond Anderson zelfs in de WK-finale, die hij in 2015 en 2016 wist te winnen.

Humphries haalde deze ronde na zeges op Rowby-John Rodriguez (3-0) en Chris Dobey (4-3). Tussendoor profiteerde Cool Hand Luke ook nog van een terugtrekking van Dave Chisnall vanwege een coronabesmetting. Anderson heeft er al drie zware potten opzitten. Allereerst tegen tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis (3-1), waarna de Schot diep moest gaan tegen Ian White (4-3) en Rob Cross (4-3).

Anderson en Humphries zijn elkaar nog maar twee keer tegengekomen op de PDC Tour. The Flying Scotsman won in 2018 het onderlinge treffen op de Pro Tour met 6-2. In 2020 wist Humphries bij zijn opwachting als 'Challenger' in de Premier League Darts 'vaste speler' Anderson met 7-5 te verslaan.

Zaterdagavond worden de twee andere kwartfinales gespeeld. Dan neemt Peter Wright het op tegen Callan Rydz, terwijl regerend wereldkampioen Gerwyn Price tegenover Michael Smith staat.

Zaterdag 1 januari

Middagsessie (13:30 uur)

Kwartfinale (2x)

James Wade v Mervyn King

Luke Humphries v Gary Anderson

Avondsessie (20:30 uur)

Kwartfinale (2x)

Peter Wright v Callan Rydz

Gerwyn Price v Michael Smith

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties