Weergaloze Mike de Decker bekroont superweek met titel op World Grand Prix

Mike de Decker heeft sensationele week op de World Grand Prix in stijl afgesloten met het winnen van de World Grand Prix. 'The Real Deal' hield na een epische finale nummer één van de wereld Luke Humphries van de titel af.

De Decker speelde Humphries bij vlagen behoorlijk zoek in de beginfase, maar na een 4-1 voorsprong voor de Belg werd het toch nog spannend. Uiteindelijk kwam het toch nog goed voor De Decker, die zijn eerste major won.

De eerste set was voor Humphries, maar die had zomaar al naar De Decker kunnen gaan. Humphries kwam op een 2-0 voorsprong in de eerste set met een 14-darter en een 92 finish, maar De Decker kwam terug tot 2-2. De Belg miste vervolgens een setpijl, alvorens Humphries 55 uitgooide voor setwinst.

In de tweede set ontsnapte De Decker juist aan setverlies. Humphries miste drie setpijlen, waarna De Decker de set met 3-2 naar zich toetrok. Daarna nam De Decker de touwtjes strak in handen. 'The Real Deal' overklaste de regerend wereldkampioen zelfs bij vlagen.

Met een 13-darter, 14-darter en een 15-darter ging set drie met 3-0 naar De Decker, die daarop een goedkeurend boksje kreeg van Humphries. Ook in de vierde set was de darter uit Mechelen oppermachtig. Met een 12-darter haalde hij die set met 3-1 binnen.

De Decker ging de vijfde set vervolgens van start met een 14-darter en wierp 78 uit om de stand op 2-0 te brengen. De Belgische darter liet vijf kansen onbenut om de set met 3-0 te pakken, waarna Humphries via dubbel 2 in de set bleef. 'Cool Hand Luke' tekende daarna aan voor de 2-2 met een 14-darter. De Decker bleek daarna de betere in de vijfde leg van de vijfde set, waardoor hij op een voorsprong van 4-1 in sets wist te komen.

Het leek vervolgens 5-1 in sets te gaan worden nadat De Decker op een 2-0 voorsprong kwam in de zesde set. Vanuit het niets wist Humphries echter 149 en 152 uit te gooien, waardoor hij terugkwam tot 2-2. De Engelsman pakte vervolgens ook de set na een 50 finish.

Humphries kwam daarna zelf 2-0 voor in de zevende set, alvorens De Decker counterde met een fraaie 156 finish. 'The Real Deal' mocht daarna aanleggen voor de 2-2, maar miste twee pijlen op de dubbels. Humphries ontsnapte en raakte de tops om de achterstand terug te brengen tot 3-4 in sets.

De achtste set werd begonnen door Humphries, maar hij moest gelijk een break incasseren door een 90 finish van De Decker. Humphries brak echter direct terug en won even later de set met 3-2 met een knappe 67 finish, waardoor het plots 4-4 stond na acht sets.

De Decker stopte echter de reeks van Humphries door set negen met 3-1 te winnen na een geweldige 80 finish in de vierde leg. De Belg kwam daarna op een 2-1 voorsprong in de tiende set en mocht gaan gooien voor de wedstrijd. De Decker was echter niet in zes beurten uit, waarna Humphries een rebreak forceerde met een 16-darter. De Decker wist het daarna alsnog zeer fraai af te maken met een 14-darter.

Deze titel levert De Decker de hoofdprijs op van 120.000 pond. Daardoor klimt 'The Real Deal' van de 36ste plek naar de 25ste positie op de wereldranglijst. Door zijn finaleplaats is De Decker ook gekwalificeerd voor de Grand Slam of Darts.