De PDC heeft dinsdag de details voor de PDC Q-School 2018 bevestigd, tevens is de inschrijving voor de beide Q-Schools geopend. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Door de groei van de PDC heeft de profbond besloten de Q-School op te splitsen in twee delen. Een Britse Q-School voor spelers uit Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, Ierland en Gibraltar in het Verenigd Koninkrijk.

Q-School

De Europese Q-School staat open voor darters uit de volgende landen: Albanië, Andorra, Oostenrijk, Wit-Rusland, België, Bosnië & Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Faeröer eilanden, Finland, Georgië, Duitsland, Gibraltar, Griekenland, Groenland, Hongarije, IJsland, Italië, Kosovo, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en Oekraïne.

Darters uit overige landen mogen kiezen waaraan zij meedoen. Spelers van zestien jaar of ouder krijgen via deze vierdaagse evenementen de kans om een Tour Card te verdienen voor de seizoenen 2018 en 2019. De Britse Q-School wordt in Wigan gespeeld, de Europese variant in het Duitse Hildesheim en beiden vinden plaats van 18 tot en met 21 januari.

Deelname aan de Q-School kost 400 pond, plus aanbetaling van 50 pond aan de DRA (tuchtcommissie van de PDC). Spelers die uiteindelijk een Tour Card bemachtigen, moeten 100 pond extra betalen om hun lidmaatschap te upgraden.

Tour Cards

Door de splitsing van de Q-School, worden de beschikbare Tour Cards dus ook verdeeld. Op de Britse Q-School liggen sowieso acht Tour Cards klaar. Deze gaan naar de acht finalisten van de vier toernooien. Bij de Europese Q-School krijgt alleen de dagwinnaar meteen een Tour Card.

Verder worden er ook nog ongeveer twintig Tour Cards verdeeld via de Q-School Order of Merits. De verdeling hiervan hangt af van het aantal deelnemers op de beide Q-Schools. Uitsluitsel hierover wordt voorafgaand aan de start van de Q-Schools bekendgemaakt.

Challenge Tour

Verder zijn er ook twee veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de Q-School. Tot aan dit seizoen werden hooggeplaatste spelers op de Q-School Order of Merit ingezet als reservespelers op de PDC Pro Tour om het deelnemersveld op 128 spelers te houden, dat gaat per ingang van 2018 veranderen.

Vanaf komend jaar wordt gekeken naar de hoogstgeplaatste spelers op de Challenge Tour, het tweede niveau van de PDC. Zo krijgen de spelers die in vorm zijn op dat circuit, een kans om zich te bewijzen op de Pro Tour. De Challenge Tour is vanaf 2018 alleen toegankelijk voor spelers die op de Q-School hebben gespeeld.

 

 

 

 

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek