In 2012 kwam de PDC met de oprichting van de PDC European Tour. Destijds stond het met vijf Euro Tour-toernooien in drie verschillende landen op de kalender.

Zeven jaar later is het Euro Tour-circuit uitgebreid naar dertien toernooien in zes verschillende landen. Tsjechië debuteert dit jaar op de speelkalender. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Gibraltar en Denemarken maken opnieuw deel uit van het programma van de PDC European Tour.

Middels de Euro Tour-toernooien werd de sprong van de vloertoernooien naar de grote majors verkleind. Inmiddels worden enkele van deze toernooien zelfs beter bezocht dan de majors.

Kelly Deckers/PDC Europe

Foto: Kelly Deckers/PDC Europe

Welke darters zijn te zien op dit circuit?

Nagenoeg alle wereldtoppers zijn aanwezig tijdens de Euro Tour-toernooien, mits zij zich geplaatst hebben. Enkel Gary Anderson heeft aangegeven deze evenementen structureel over te slaan. Als gevolg kan de Schot zich ook niet kwalificeren voor de European Championship.

Raymond van Barneveld was ook jarenlang niet te bewonderen op de Euro Tour-toernooien, maar keert in 2019 terug. ‘Barney’ heeft zich inmiddels al voor enkele van deze evenementen gekwalificeerd. Michael van Gerwen speelde in 2018 elf van de dertien toernooien op het Europese circuit. De nummer één van de wereld zal naar verwachting dit jaar weer nagenoeg alle Euro Tours afgaan.

Van Gerwen krijgt tijdens deze toernooien concurrentie van onder meer Peter Wright, Michael Smith, James Wade, Rob Cross, Gerwyn Price, Adrian Lewis en Mensur Suljovic.

Nederlands succes op Euro Tour-toernooien

Het Euro Tour-circuit wordt soms ook wel gekscherend het Michael van Gerwen Exhibition Circuit genoemd. De 29-jarige Brabander domineert al jaren de toernooien op het Europese vasteland. In de afgelopen zeven seizoenen (2012 t/m 2018) werden er in totaal 65 Euro Tours afgewerkt, waarvan ‘Mighty Mike’ er liefst 28 op zijn naam wist te schrijven.

Tevens bemachtigde Van Gerwen vijfmaal een tweede plaats, wat betekent dat de drievoudig wereldkampioen in meer dan de helft (51 procent) van de finales heeft gestaan. Kijkend naar enkel de afgelopen vier seizoenen ligt dit percentage zelfs op 64 procent.

Ook Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort kenden succes op het Euro Tour-circuit. ‘Barney’ won in 2012 de European Darts Open, terwijl Van der Voort in 2014 de beste was tijdens de Austrian Darts Open. Tevens waren er finaleplaatsen voor Benito van de Pas (tweemaal) en Jelle Klaasen (eenmaal).

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Opzet

De top-16 van de Pro Tour Order of Merit op moment van de cut-off is automatisch geplaatst voor een Euro Tour-toernooi. Het deelnemersveld wordt gevuld met 32 qualifiers. Het Britse kwalificatietoernooi levert achttien qualifiers op.

Verder wordt middels een kwalificatietoernooi voor Europese Tour Card-houders nog eens zes spelers toegevoegd aan de line-up. De overige acht plekken worden ingenomen door vier thuisspelers (Home Nation Qualifier), twee Europese spelers zonder Tour Card, een Scandinavische/Baltische speler (Nordic & Baltic Qualifier) en een Oost-Europese speler (East European Qualifier).

De 32 beste spelers op de PDC European Tour Order of Merit na dertien Euro Tour-toernooien doen mee aan de European Championship in Göttingen.

Kalender 2019

Evenement Datum Speellocatie
ET1 European Darts Open 22 – 24 maart Leverkusen
ET2 German Darts Championship 29 – 31 maart Hildesheim
ET3 German Darts Grand Prix 20 – 22 april München
ET4 German Darts Open 26 – 28 april Saarbrücken
ET5 Austrian Darts Open 3 – 5 mei Graz
ET6 European Darts Grand Prix 10 – 12 mei Sindelfingen
ET7 Dutch Darts Masters 24 – 26 mei Zwolle
ET8 Danish Darts Open 14 – 16 juni Kopenhagen
ET9 Czech Darts Open 28 juni – 30 juni Praag
ET10 Austrian Darts Championship 30 augustus – 1 september Wenen
ET11 European Darts Matchplay 6 – 8 september Mannheim
ET12 International Darts Open 13 – 15 september Riesa
ET13 Gibraltar Darts Trophy 27 – 29 september Gibraltar

Format

Eerste ronde – Best of 11 legs
Tweede ronde – Best of 11 legs
Derde ronde – Best of 11 legs
Kwartfinale – Beste of 11 legs
Halve finale – Best of 13 legs
Finale – Best of 15 legs

Verdeling prijzengeld tijdens Euro Tour 2019

Resultaat Prijzengeld
Winnaar £25,000
Runner-up £10,000
Halve finale £6,500
Kwartfinale £5,000
Achtste finales £3,000
Laatste 32 £2,000
Laatste 48 £1,000
Totaal £140,000
Tags:

Author: Pieter Verbeek