Het PDC Pro Tour-seizoen 2019 bevat dertien European Tour-toernooien en 30 Players Championship-evenementen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het Pro Tour-systeem werkt.

Alle resultaten worden op jaarlijkse basis opgenomen in de PDC Pro Tour Order of Merit. Voor elk van de twee bovengenoemde circuits is er ook een aparte ranking.

De dertien European Tour-evenementen tellen mee voor de Euro Tour Order of Merit; de 32 hoogst genoteerde darters van deze stand na de dertien Euro Tours mogen meedoen aan het European Championship in Göttingen.

Tot slot is er voor de 30 Players Championship een Players Championship Order of Merit. De 64 beste spelers over de 30 Players Championship-toernooi doen eind november mee aan de Players Championship Finals.

Bij de overige ranking TV-toernooien, zoals de World Matchplay, World Grand Prix en de World Championship wordt naar de volledige Pro Tour Order of Merit gekeken, dus een combinatie van die twee circuits bij elkaar.

Bijvoorbeeld bij het WK worden naast de 32 beste spelers op de wereldranglijst, ook de 32 beste spelers van de PDC Pro Tour Order of Merit uitgenodigd. Op deze manier kunnen spelers die vooral goed op de vloertoernooien presteren, ook meedoen aan de grote TV-toernooien. Hierbij wordt gekeken naar de resultaten op de vloertoernooien van het seizoen 2019.

Werking van cut-off

Voor een toernooi als de World Matchplay is dat anders, omdat dit toernooi midden in het jaar wordt georganiseerd. In het geval van de World Matchplay 2019, is de ‘cut-off’ op 30 juni gezet. Dan wordt er gekeken naar de resultaten op de vloertoernooien in de periode 30 juni 2018 – 30 juni 2019.

Wanneer je dus bijvoorbeeld een Players Championship weet te winnen, dan is de kans groot dat je in één klap voor drie á vier toernooien bent geplaatst. Josh Payne won bijvoorbeeld drie jaar geleden een Players Championship-toernooi en mocht daardoor meedoen aan de World Matchplay, Players Championship Finals en het WK in Londen.

Tot slot wordt de PDC Pro Tour-ranking ook gebruikt om de (direct) geplaatste spelers voor de Euro Tour-toernooien te bepalen. Bij elk Euro Tour-evenement zijn de zestien spelers die op dat moment bij de eerste zestien op de Pro Tour Order of Merit staan, direct geplaatst.

Verdeling prijzengeld op Players Championship-toernooien

2019 x30
Winnaar£10,000
Runner-up£6,000
Halve finale£3,000
Kwartfinale£2,250
Laatste 16£1,500
Laatste 32£1,000
Laatste 64£500
Totaal£75,000
Totaal£2,250,000

 

Tags: , , , , ,

Author: Pieter Verbeek