Raymond van Barneveld heeft de eerste online-klassieker gewonnen. De Hagenaar versloeg aartsrivaal Phil Taylor in een historische wedstrijd met 7-6.

Van Barneveld en Taylor speelden voor het eerst via een elektronisch softipbord tegen elkaar. Het bord van dartsleverancier Target was voorzien van een ingebouwde webcam en microfoon, waardoor spelers elkaar konden zien.

De Nederlander begon met een 11-darter en een 161 finish ijzersterk aan de wedstrijd. Vervolgens toonde zijn Engelse opponent zijn klasse met een 151 finish en een 134 check-out om de stand gelijk te trekken.

In de zevende leg kwam The Power zelf op voorsprong, nadat hij Barney met een 113 finish brak. Met een 14-darter verdubbelde de 16-voudig wereldkampioen de voorsprong daarna naar 5-3. Taylor kwam vervolgens op 6-3 na een 11-darter.

Van Barneveld plaatste echter een rebreak in de tiende leg met een 13-darter en verkleinde daarna de achterstand tot 6-5 na een 11-darter van de vijfvoudig wereldkampioen.

Het momentum lag vervolgens compleet bij de Hagenaar. Hij begon met twee 180’ers aan de twaalfde leg en gooide daar een triple 20 en triple 19 achteraan. De dubbel 12 voor een historische online negendarter werd echter nipt gemist. Via dubbel 6 werd het daarna wel 6-6.

In de beslissende leg liet Barney 86 over na negen pijlen, om vervolgens met een 86 finish de wedstrijd binnen te halen. De gemiddeldes van beide rivalen lagen overigens ruim boven de honderd. Van Barneveld wierp 119.27 gemiddeld, tegenover, 118.09 gemiddeld voor Taylor. Hierbij moet overigens wel aangetekend worden dat de triples op een softtip-bord aanzienlijk groter zijn dan op de normale dartsborden.

De online-klassieker draaide om het binnenhalen van geld voor de strijd tegen het coronavirus. Door middel van 180-scores konden beide spelers geld inzamelen. Die wedstrijd werd wel gewonnen door Taylor, die met tien 180’ers liefst 10.000 pond ophaalde voor de Engelse gezondheidszorg. Van Barneveld gooide vijf maximale scores en verdiende daarmee een bedrag van 5000 pond voor een voedselbank in Den Haag. Wedstrijdsponsor Paddy Power maakt daarnaast ook een bedrag van 15.000 pond over naar NHS Help Them Help Us charity.

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek