Raymond van Barneveld speelde in 2013 voor het laatst een Nederlands Euro Tour-toernooi en het lijkt erop dat ‘Barney’ volgend seizoen voor het vijfde jaar op rij afwezig zal zijn.

In 2018 brengt het Europese circuit een bezoek aan Maastricht en Zwolle. Aangezien Van Barneveld niet tot de top-16 van de Pro Tour-ranking behoort, is de 50-jarige Hagenaar veroordeeld tot het spelen van kwalificatietoernooien om in actie te komen op deze evenementen. Van Barneveld voelt hier echter weinig voor, zo vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

”Speel ik een toernooi in Maastricht, moet ik me kwalificeren. Sorry hoor, maar ik heb de sport op de kaart gezet in Nederland”, sneert Van Barneveld aan het adres van de organiserende dartsbonden. ”Ik hoef geen voorkeursbehandeling, maar ik ga écht geen qualifiers gooien.”

Van Barneveld is niet de eerste speler die zijn kritiek uit op het Euro Tour-systeem. Vincent van der Voort stelde voorafgaand aan de Dutch Darts Masters 2017 zijn bedenkingen bij de vele Euro Tour-toernooien in Duitsland.

”Ik vind dat het hele systeem van de Euro Tour op de schop moet. Hoe het nu georganiseerd wordt, is een grap. De Euro Tour-toernooien moet verspreid worden over meerdere landen. Dus niet alleen in Duitsland en Nederland, ik vind dat ze moeten proberen om de sport groter te maken in andere landen.”

Volgend jaar brengt de PDC European Tour 2018 een bezoek aan vijf landen. Net als dit jaar worden Nederland (tweemaal red.), Duitsland (acht keer red.), Gibraltar (eenmaal) en Oostenrijk (één keer) bezocht. Denemarken is voor het eerst toegevoegd aan de kalender, in juni staat het Danish Darts Open op het programma.

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek