Met een prijzenpot van 700.000 pond is de World Matchplay het tweede belangrijkste toernooi van het seizoen. Doordat er relatief veel prijzengeld beschikbaar is, heeft dit prestigieuze evenement de nodige impact op de wereldranglijst.

Tegenwoordig verdienen spelers 10.000 pond aan prijzengeld met deelname aan de World Matchplay. Dat is bijvoorbeeld evenveel als de beloning voor het winnen van een Players Championship-toernooi.

Aangezien de wereldranglijst op prestaties in een periode van 24 maanden is gebaseerd, moeten enkele spelers hun prijzengeld van 2017 verdedigen. Met name Peter Wright, Adrian Lewis en Daryl Gurney moeten aan de bak. Wright haalde twee jaar geleden de finale in Blackpool, terwijl Gurney en Lewis tot de halve eindstrijd kwamen. Toenmalig winnaar Phil Taylor is inmiddels gestopt met darten.

Adrian Lewis heeft veel prijzengeld te verdedigen tijdens de World Matchplay

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Er zijn ook spelers die zich twee jaar geleden hadden geplaatst voor de World Matchplay, maar dit jaar ontbreken in Blackpool. Zij moeten dus prijzengeld inleveren op de wereldranglijst. Tot deze groep namen behoren onder meer Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Christian Kist en Kim Huybrechts.

Ook Alan Norris gaat een flinke duikeling maken op de wereldranglijst na de aankomende editie van de World Matchplay. De voormalig Lakeside-finalist kwam twee jaar geleden tot de laatste acht, maar wist zich dit jaar niet te kwalificeren.

Spelers als Michael van Gerwen, Gary Anderson en Rob Cross hebben dit jaar relatief weinig te verdedigen. Van Gerwen verloor twee seizoenen geleden in de kwartfinale, terwijl Anderson en Cross in de tweede ronde werden uitgeschakeld. Gerwyn Price, Michael Smith en James Wade verloren in 2017 zelfs in de eerste ronde en gaan sowieso omhoog in prijzengeld op de wereldranglijst, door het startgeld drieduizend pond hoger ligt.

Stijging lonkt voor Nederlands viertal

Spelers als Vincent van der Voort, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert en Jermaine Wattimena deden twee jaar geleden niet mee aan de World Matchplay en krijgen dus sowieso 10.000 pond erbij op de wereldranglijst.

Hetzelfde geldt voor Jamie Hughes, Glen Durrant, Ricky Evans, Krzysztof Ratajski, Chris Dobey, Keegan Brown, Max Hopp, Jonny Clayton en Nathan Aspinall. Met name voor Hughes en Durrant heeft dit veel impact, omdat zij pas sinds januari bij de PDC spelen. Zij staan nog relatief laag op de wereldranglijst en gaan dus grote stappen maken na de World Matchplay.

Bron: Christopher Kempf/PDC

Author: Pieter Verbeek