Nog minder dan een maand, dan staat de 26ste editie van de World Matchplay op het programma. Dit is één van de meest iconische toernooien op de PDC-kalender.

De geschiedenis van dit evenement kent talrijke memorabele momenten. Wat te denken van het moment waarbij Larry Butler de eerste editie van de World Matchplay won in 1994.

Of de sensationele comeback van Andy Hamilton in 2011, toen ‘The Hammer’ na een 8-15 achterstand tegen Simon Whitlock met 17-15 wist te winnen. In 2013 was er ook een kraker, toen Michael van Gerwen en Adrian Lewis tegenover elkaar stonden. De Nederlander stond 15-14 voor, maar de zege ging met 17-15 naar ‘Jackpot’.

Phil Taylor was tijdens die editie van de World Matchplay oppermachtig. ‘The Power’ won het toernooi met een toernooigemiddelde van liefst 105.81. In de finale tegen Lewis gooide Taylor zelfs een moyenne van 111.23 punten per beurt.

Diezelfde Taylor zorgde in 2002 voor de eerste negendarter bij de PDC. Het leverde hem een bonus van 100.000 pond op. Tien jaar later gooide Van Gerwen zijn eerste perfecte leg op de Britse televisie. Dit was in zijn partij tegen Steve Beaton, met op de achtergrond geweldig commentaar van Andrew Flintoff. Gary Anderson wierp vorig jaar de meest recente negendarter op de World Matchplay.

In 2005 zorgde Colin Lloyd voor een geweldig einde van het toernooi door zijn finale tegen John Part met een 170 finish te besluiten. Het duel werd met 18-12 gewonnen door de voormalig nummer één bij de PDC. De finale van 1998 was er ook één om te onthouden. De uit Blackpool afkomstige Ronnie Baxter stond met 17-14 voor tegen Rod Harrington en had nog maar één leg nodig voor de titel. ‘The Rocket’ miste één matchdart op tops en zag even later Harrington de partij met 19-17 uit het vuur slepen.

Twee jaar geleden deed Taylor voor het laatst mee aan de World Matchplay. Het werd een jaargang om nooit te vergeten, want de 16-voudig wereldkampioen won in Blackpool zijn laatste grote major. Na zeges op Gerwyn Price, Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en Adrian Lewis werd Peter Wright in de finale met 18-8 verslagen.

Bekijk een compilatie met de mooiste momenten van de World Matchplay in de onderstaande video.

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek