Het WK Darts 2018 begon op donderdag 14 december met 72 spelers. Bijna drie weken later zijn er op Nieuwjaarsdag nog maar twee spelers over die strijden om de wereldtitel.

We krijgen in ieder geval een wereldkampioen met een verhaal. Wordt het Phil Taylor die afscheid neemt van de dartssport met een zeventiende wereldtitel, of bekroont debutant Rob Cross zijn sensationele seizoen direct met een wereldtitel?

Het is lastig om op voorhand een favoriet voor dit duel aan te wijzen. Cross was wellicht iets indrukwekkender gedurende het toernooi, maar een WK-finale is een compleet nieuwe ervaring voor de 27-jarige darter uit Hastings. Maar onder druk was Cross op zijn best tijdens het wereldkampioenschap. Nadat ‘Voltage’ twee matchdarts overleefde tegen Michael Smith in de tweede ronde, speelde hij een fantastische zevende set om alsnog de zege te pakken.

Tegen Dimitri van den Bergh gaf Cross weliswaar een 4-1 voorsprong uit handen, maar in de beslissende negende set liet de EK-finalist wederom zijn klasse zien met twee dodelijke finishes vanaf 81 en 89. Ook tegen Michael van Gerwen in de halve finale was Cross weergaloos op de momenten waarop het ertoe deed. ‘Voltage’ wierp onder meer 126 en 161 onder de neus van ‘Mighty Mike’ uit om een set te winnen en in tegenstelling tot Van Gerwen, faalde Cross niet toen hij met drie pijlen in de hand voor de wedstrijd mocht gooien.

Taylor speelde vooral een degelijk toernooi tot dusver. Bij vlagen was het schitterend wat de 16-voudig wereldkampioen liet zien, maar Taylor toonde ook kwetsbare momenten in zijn partijen tegen vooral Chris Dobey en Gary Anderson. Wel heeft ‘The Power’ uiteraard wat betreft ervaring een streepje voor op zijn landgenoot.

De 57-jarige Brit stond al twintig keer in een WK-finale en weet als geen ander hoe je zo’n wedstrijd in moet gaan. Op het juiste moment pieken en zijn tegenstander bespelen. Op kwaliteit zou Taylor het nu wellicht af moeten leggen tegen Cross, maar op basis van zijn ervaring kan de dartslegende zomaar voor een passend afscheid van zijn imposante loopbaan zorgen.

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek