Jermaine Wattimena is de teamgenoot geworden van Michael van Gerwen op de World Cup of Darts. ‘The Machine Gun’ krijgt de voorkeur boven Raymond van Barneveld en Jeffrey de Zwaan. Het toernooi wordt van 6 tot en met 9 juni gespeeld in Hamburg.

De Gelderlander is achter Van Gerwen de tweede Nederlander op de wereldranglijst. Toch was het geen uitgemaakte zaak dat Wattimena een uitnodiging ging krijgen voor de World Cup of Darts.

Andere kanshebbers

Officieel is het niet mogelijk om automatisch plaatsing af te dwingen voor het WK voor landenteams. Het reglement zegt dat de PDC zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om per team twee darters toe te wijzen.

In de praktijk komt dat – vooral bij de top-8 geplaatste landen – normaal gesproken neer op de twee hoogste geplaatste spelers per land. Echter wijkt de PDC soms af van deze ‘ongeschreven regel’. Dat gebeurde onder meer bij de samenstelling van het Nederlandse team tijdens de World Cup of Darts 2016. Jelle Klaasen was destijds de Nederlandse nummer twee op de wereldranglijst. Van Gerwen weigerde echter om samen met Klaasen een duo te vormen vanwege een conflict in het verleden.

Ook dit jaar lag een afwijking van de ongeschreven kwalificatie-eisen tot de mogelijkheden. Van Barneveld en Van Gerwen wonnen immers samen de World Cup of Darts in 2018. Daarnaast is ‘Barney’ bezig aan zijn laatste jaar op het PDC-circuit. Waar de Hagenaar nog wel een laatste invitatie kreeg voor de Premier League Darts, blijft een laatste optreden in het Oranje-tenue dus achterwege. Ook De Zwaan mengde zich nog in de strijd om een plek in de Nederlandse selectie. ‘The Black Cobra’ bemachtigde begin mei zijn tweede grote toernooizege bij de PDC en maakt grote indruk tijdens de televisietoernooien.

Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena verdedigen de Nederlandse eer op de World Cup of Darts.

Foto: Kelly Deckers (L) & Pieter Verbeek (R)

Wattimena troeft Van Barneveld en De Zwaan af

De Leidschendammer slaagde er echter nog niet in om Van Barneveld en Wattimena te passeren op de wereldranglijst, waardoor de PDC ervoor heeft gekozen om ‘The Machine Gun’ te selecteren voor de World Cup of Darts. De 31-jarige darter uit Westervoort zorgde tijdens het afgelopen wereldkampioenschap bijna voor een stunt tegen Gary Anderson.

Wattimena kreeg één matchdart om van de Schot te winnen, maar miste de bullseye om de wedstrijd met een 170 finish te beslissen. De zege ging uiteindelijk met 4-3 in sets naar Anderson.

Dit jaar bereikte de Nederlander voor het eerst in zijn carrière een finale op de Pro Tour. Deze ging met 8-4 verloren tegen Van Gerwen. Door de goede prestaties op de vloertoernooien – met naast een finale ook drie kwartfinales – steeg Wattimena naar de 24ste plaats op de PDC Order of Merit, achter Van Gerwen (nummer één) dus de hoogste Nederlander op de wereldranglijst.

Vorig jaar werd het WK voor landenteams gewonnen door Nederland. Van Gerwen en Van Barneveld wisten de World Cup of Darts destijds gezamenlijk voor de derde keer te winnen. In 2010 pakte ‘Barney’ de titel samen met Co Stompé.

Smith debuteert voor Engeland

In het Engelse team is er ook een wisseling. Michael Smith neemt de plek in van Dave Chisnall, die vorig jaar samen met Rob Cross acteerde op de World Cup of Darts. De Schotten treden aan met Gary Anderson en Peter Wright, terwijl Gerwyn Price en Jonny Clayton de eer van Wales verdedigen.

Australië, Noord-Ierland, België en Oostenrijk zijn de andere landen met een geplaatste status op de World Cup of Darts. Australië vaardigt Simon Whitlock en Kyle Anderson af naar de Duitse stad Hamburg. Daryl Gurney en Brendan Dolan trekken opnieuw de Noord-Ierse tenues aan. Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh vormen het Belgische team, terwijl Mensur Suljovic en Zoran Lerchbacher opnieuw voor Oostenrijk uitkomen.

Steve Welsh/PDC

Foto: Steve Welsh/PDC

World Cup of Darts 2019
Deelnemende teams

(#1) Engeland – Rob Cross & Michael Smith
(#2) Schotland – Gary Anderson & Peter Wright
(#3) Wales – Gerwyn Price & Jonny Clayton
(#4) Nederland – Michael van Gerwen & Jermaine Wattimena
(#5) Australië – Simon Whitlock & Kyle Anderson
(#6) Noord-Ierland – Daryl Gurney & Brendan Dolan
(#7) België – Kim Huybrechts & Dimitri Van den Bergh
(#8) Oostenrijk – Mensur Suljovic & Zoran Lerchbacher
Brazilië – Diogo Portela & Artur Valle
Canada – Dawson Murschell & Jim Long
China – Xiaochen Zong & Yuanjun Liu
Denemarken – Per Laursen & Niels Heinsøe
Duitsland – Max Hopp & Martin Schindler
Filipijnen – Lourence Ilagan & Noel Malicdem
Finland – Marko Kantele & Kim Viljanen
Gibraltar – Dyson Parody & Antony Lopez
Griekenland – John Michael & Veniamin Symeonidis
Hong Kong – Royden Lam & Kai Fan Leung
Hongarije – Pal Szekely & Janos Vegso
Ierland – Steve Lennon & William O’Connor
Italië – Andrea Micheletti & Stefano Tomassetti
Japan – Seigo Asada & Haruki Muramatsu
Litouwen – Darius Labanauskas & Mindauskas Barauskas
Nieuw-Zeeland – Cody Harris & Haupai Puha
Polen – Krzysztof Ratajski & Tytus Kanik
Rusland – Boris Koltsov & Aleksei Kadochnikov
Singapore – Paul Lim & Harith Lim
Spanje – Cristo Reyes & Toni Alcinas
Tsjechië – Pavel Jirkal & Karel Sedlacek
Verenigde Staten van Amerika – Darin Young & Chuck Puleo
Zuid-Afrika – Devon Petersen & Vernon Bouwers
Zweden – Dennis Nilsson & Magnus Caris

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek