De Vreede droomt van nieuw eerbetoon aan overleden vriend: 'Zou mooi zijn om Lakeside te winnen en aan hem op te dragen'

Ryan de Vreede is van 2 tot en met 10 april één van de slechts twee Nederlandse deelnemers tijdens het herentoernooi op Lakeside.

Op de iconische speellocatie in Frimley Green wordt de allereerste editie van het WDF-WK gespeeld. Naast De Vreede doet ook Richard Veenstra mee bij de heren. De Vreede, die de bijnaam Pacman draagt, reist vrijdag af naar het Verenigd Koninkrijk om zich daar verder voor te bereiden op zijn toernooi.

''Natuurlijk heb ik er zin in'', zegt De Vreede in een interview met Dartsnieuws. ''Normaal gesproken is het (WK, red.) in januari of december, maar door corona is het uitgesteld naar april. Maar het voelt gewoon hetzelfde, het maakt mij niet uit wanneer het gespeeld wordt.

Het podium op Lakeside bracht vele kampioenen voort, waaronder ook Raymond van Barneveld (1998, 1999, 2003 en 2005), Jelle Klaasen (2006) en Christian Kist (2012).

Als tiener keek De Vreede naar de grote successen van zijn Haagse stadsgenoot Barney, met één toernooi in het bijzonder. Dat bleek namelijk het opstapje voor zijn eigen dartscarrière.

''Ik heb de laatste (Lakeside-titel van Van Barneveld, red.) gezien, in 2005 tegen Martin Adams. Daarna ben ik in 2006 begonnen met darten, mede door die wedstrijd. Ik keek het daarvoor altijd wel, maar die wedstrijd was voor mij de druppel om zelf te gaan darten.''

Van Ally Pally naar Lakeside

Er zijn veel spelers die op zowel het wereldkampioenschap van de BDO als die van de PDC hebben gespeeld. De Vreede is echter één van de weinige spelers die in 2015 eerst het WK Darts van de PDC in Alexandra Palace speelde, alvorens hij in 2016 zijn geluk beproefde bij die andere dartbond.

De Vreede beschrijft deze twee deelnames als twee totaal verschillende ervaringen. ''Lakeside heeft een heel klein podium, vergeleken met Ally Pally. De sfeer is heel anders, heel rustig. Ik speelde het jaar ervoor natuurlijk op het PDC-WK. Dat viel voor mij heel erg tegen. Op Lakeside ging het niet als gepland, maar voor mij was dat wel een stuk beter als het jaar ervoor.''

Eerbetoon aan overleden vriend

Begin december plaatste De Vreede zich via het kwalificatietoernooi in Assen voor Lakeside. Het succes volgde vlak na een emotionele week, waarin goede vriend en bekende Haagse darter Marcel Blik overleed.

Het kwalificatiesucces werd door De Vreede aan 'Blikkie' opgedragen. Ook wanneer hij het podium opstapt op Lakeside, neemt hij de herrineringen aan zijn voormalig teamgenoot met zich mee.

''Ik had een goede band met hem. We speelden vijf jaar competitie met elkaar en gingen vaak samen toernooien af. Normaal gesproken zal het mij wel een boost geven. Het zou natuurlijk mooi zijn om het toernooi winnend af te sluiten en dan aan hem op te dragen.''

Onbekende tegenstander

De 29-jarige Nederlander treedt in de eerste ronde aan tegen Francesco Raschini uit Italië, een volstrekt onbekende tegenstander voor De Vreede. Ook research leverde geen informatie op.

''Ik ken hem niet en heb hem nog nooit zien gooien. Ik heb op internet een beetje zitten kijken, maar kon niet heel veel vinden. Maar iedereen die daar staat kan darten en je moet altijd je best doen om te winnen.''

Wanneer het toernooi geslaagd is voor De Vreede? ''Als ik het hele toernooi win natuurlijk, dan is die zeker geslaagd.'' Een goed resultaat boeken is voor hem daarbij belangrijker dan goed spel laten zien. ''Ik win liever met slecht spel, dan dat ik met goed spel verlies. Maar ik ga er vanuit dat ik goed speel en als dat zo is, dan kan ik ook winnen.''

Bijzondere dispensatie van PDC

Mocht De Vreede zijn eerste ronde doorkomen, dan wacht Jules van Dongen in de tweede ronde. Van Dongen, een geboren Nederlander maar inmiddels in bezit van een Amerikaans paspoort, is momenteel in bezit van een PDC Tour Card.

Bij hoge uitzondering heeft de PDC toestemming gegeven aan nieuwe Tour Card-houders die zich eerder hadden geplaatst voor Lakeside, om toch mee te doen in Frimley Green. Dat kwam omdat het WDF-wereldkampioenschap normaliter voor de Q-School gehouden zou worden. Door de coronapandemie werd het evenement echter uitgesteld naar april.

De Vreede snapt wel dat de WDF deze spelers alsnog mee wilde laten doen. ''Anders was de WDF in de situatie gekomen dat ze moesten nadenken over wie er toegevoegd moest worden en bovendien moest er dan opnieuw geloot worden.''

Niet alle desbetreffende Tour Card-houders doen alsnog mee op Lakeside. Nick Fullwell, Cameron Menzies, Brian Raman, Connor Scutt en Jules van Dongen hebben deze kans wel gepakt, terwijl Ross Montgomery en Mario Vandenbogaerde zich hebben teruggetrokken en zich te focussen op Pro Tour-toernooien bij de PDC.

Welke keuze De Vreede had gemaakt? ''Dat ligt eraan hoe ik er op de Pro Tour-ranking voor had gestaan. Als ik er goed had voorgestaan, dan had ik waarschijnlijk Lakeside laten liggen'', aldus De Vreede.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties